‘Onbegrijpelijk dat er geen wettelijk kader is voor quarantaine voor wie uit risicogebied komt’

De Catalaanse regionale politie Mossos d'Esquadra aan een checkpoint © Belga Image

De Risk Management Group (RMG), die de overheid adviseert over de te nemen maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, raadt aan om reizen naar risicozones zoals een deel van Catalonië af te raden. Verschillende virologen pleiten voor verplichte quarantaine voor wie uit risicogebied terugkomt, maar daar bestaat nog geen wettelijk kader voor.

In een aantal EU-landen zijn er nieuwe uitbraken van het coronavirus. Landen als Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk hebben bepaalde steden of regio’s in een lockdown geplaatst.

Geen draaiboek

Nu de zomervakantie op gang is en de grenzen binnen de EU weer open zijn, stelt zich de vraag hoe ons land met terugkerende vakantiegangers moet omgaan.

Verplichte quarantaine voor iedereen die uit een risicogebied terugkomt, is voor verschillende virologen de meest aangewezen optie, maar daar bestaat nog geen wettelijk kader voor. Dat kan wel voor besmette mensen met symptomen.

Onbegrijpelijk, vindt professor microbiologie Herman Goossens (Universiteit Antwerpen). ‘Ik ben verbaasd dat er nog altijd geen wettelijk kader is en ook verbaasd dat er geen draaiboek ligt,’ zei hij op Radio 1.

De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa.

‘Ik heb zelf een tijdje geleden gezegd dat dit er zit aan te komen, dat je kunt verwachten dat er uitbraken zullen ontstaan en dat je dus een draaiboek moet hebben om ervoor te zorgen dat je gepast kan reageren wanneer mensen uit die gebieden terugkomen. Dat blijkt er nu dus niet te zijn.’

De tijd dringt, zegt de microbioloog. Als het van hem afhangt, moeten terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden getest worden en in quarantaine geplaatst worden.

Nieuwe uitbraken

Goossens voorspelt ook in ons land nieuwe uitbraken. Mensen die op vakantie gaan, raadt Goossens aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Je moet beseffen dat het geen gewone vakantie zal zijn. Neem handalcohol en maskers mee. En draag die ook.’ Hij raadt verder aan om gesloten ruimtes te vermijden.

Snel kunnen terugkeren, is ook een advies, ‘dus ga het liefst met de wagen. De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa’.

Lees ook:

Nieuwe lockdowns van Spanje tot Marokko: een overzicht

Afraden

De Risk Management Group (RMG), die de overheid adviseert over de te nemen maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, raadt aan om reizen naar risicozones, zoals een deel van Catalonië, af te raden. Toeristen moeten een zelfquarantaine van twee weken in acht nemen bij hun terugkeer uit dergelijk gebied.

De RMG is geen voorstander van een systematische testing van de teruggekeerde toeristen, maar raadt hen aan hun huisarts te raadplegen. Die kan op basis van de reisgeschiedenis nagaan of zij symptomen hebben en of ze in contact geweest zijn met bevestigde covid-besmette personen tijdens de laatste week.

Indien dat het geval is, zullen ze getest worden; indien niet, moeten de reizigers zichzelf gedurende hun quarantaine in het oog houden, en hun huisarts onmiddellijk contacteren indien er symptomen opduiken.

De RMG vraagt deze informatie op de website www.diplobel.be van Buitenlandse Zaken te plaatsen.

De vergadering van de RMG zondag gebeurde op vraag van de gewesten, die meer duidelijkheid wensten over de reizigers die terugkeren uit regio’s waar een heropflakkering van COVID-19 werd geconstateerd.

De RMG verwijst zelf in haar advies naar de uitbraak in twee districten van Noordrijn-Westfalen op 23 juni, Lissabon dat op 1 juli voor 77 procent in lockdown ging en regio’s in Spanje, waar fruitgaarden, een jeugdherberg en een zorgcentrum eind vorige week een uitbraak van het virus kenden.

Partner Content