‘Onafhankelijke studie naar Uplace door bureau dat voor Uplace werkt’

© /

De onafhankelijke studie naar de mobiliteitseffecten van Uplace werd uitgevoerd door een bureau dat voor Uplace zelf werkt. ‘De Vlaamse regering gaat hier deontologisch over de schreef’, zegt SP.A. De partij vindt dat de beslissing over het winkelcomplex teruggetrokken moet worden.

Antea, het studiebureau dat voor de Vlaamse regering een studie uitvoerde naar de mobiliteitseffecten van Uplace, werkt ook voor Uplace zelf. Dat zegt oppositiepartij SP.A. “Dit heeft zelfs niet meer de schijn van partijdigheid”, zegt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke.

‘Stond op website’

“De Vlaamse regering gaf op 13 februari groen licht voor Uplace. Zij baseerde zich daarvoor op een studie van het bureau Antea waarin de mobiliteitseffecten van Uplace sterk worden gerelativeerd. Antea werkt echter zowel in opdracht van de Vlaamse regering als van Uplace. Dat stond tot 11u vanochtend op de website van het studiebureau zelf. Rechter en partij bedienen zich met andere woorden van dezelfde argumenten, aangeleverd door hetzelfde studiebureau, om de bouw van Uplace te verantwoorden”, zeggen de socialisten Vandenbroucke en Katia Segers.

Antea ontkent

De SP.A vindt dat de beslissing over Uplace moet worden teruggetrokken. “De Vlaamse regering gaat hier deontologisch zwaar over de schreef. Dit betekent dat de beslissing van 13 februari gebouwd is op drijfzand. Als de Vlaamse regering vasthoudt aan deze beslissing, sleurt zij alle betrokkenen in een juridisch moeras waarbij zeeën van tijd en handenvol geld zullen verloren gaan.”

Het studiebureau zelf heeft in een reactie aan de VRT ontkend dat er sprake is van belangenvermenging. “Het is zo dat de privé deskundigen aanstelt en volgens de regels het project laat opmaken met controle van de Vlaamse overheid”, zegt Jan Parys, ceo van Antea. “De Antea Group is een bureau dat al jaren allerlei projecten doet en de onafhankelijkheid van het bureau staat voorop.”

‘Zeer gangbaar’

In een latere verklaring zeggen zowel het onderzoeksbureau Antea als Uplace dat het zeer gangbaar is dat een onderzoeksbureau zowel voor de overheid als voor een projectontwikkelaar werkt. “Het is bijvoorbeeld ook in Gent gebeurd, voor ‘The Loop'”, verklaart ceo van Antea, Jan Parys.

“Dat Antea zowel de studie voor de project-MER van Uplace als de plan-MER voor het volledige reconversiegebied Vilvoorde-Machelen heeft opgesteld, is al bekend sinds 2010”, duidt Uplace nog in een reactie. “Dat zij nu door de Vlaamse overheid zou zijn aangeduid in het kader van de herzonering van de reconversiezone Vilvoorde-Machelen, waarvoor zij reeds eerder het plan-MER opstelde, is een logisch vervolg.”

Volgens Antea werd de website enkel (tijdelijk) aangepast als voorzorgsmaatregel. “Het gaat om een onderdeel van de site dat ik zelf nog niet had nagelezen en daarom heb ik het tijdelijk laten verwijderen”, stelt Parys. “Als er niets mee aan de hand was, zouden we het terug online zetten. Dat is intussen ook gebeurd.”

(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content