‘Omzendbrief taalgebruik faciliteitengemeenten blijft van kracht’

© BELGA

De omzendbrief-Peeters blijft van kracht ondanks een arrest waarin de Raad van State in 2014 poneerde dat dit verzoekschrift 4 jaar geldig is. Dat stelt Vlaams minister Jo Vandeurzen in antwoord op een schriftelijke vraag van Christan Van Eyken (UF).

De omzendbrief verplicht besturen om hun documenten aan inwoners van faciliteitengemeenten eerst in het Nederlands te versturen, waarna Franstaligen die een document in hun taal willen dat moeten vragen.

Niet-benoeming Damien Thiéry

De Raad van State poneerde die visie in het kader van een arrest waarin dit rechtscollege het beroep dat Damien Thiéry instelde tegen zijn niet-benoeming als burgemeester van Linkebeek afwees.

In dit arrest stelde de Raad van State dat rekening houdend “met de voorrangstatus van het Nederlands in het eentalig Nederlands taalgebied en de rechten die de taalwet aan particulieren van randgemeenten waarborgt” een verzoekschrift om in het Frans documenten te ontvangen dit recht voor 4 jaar waarborgt. Sindsdien menen tal van Franstalige politici dat de omzendbrief-Peeters niet meer geldt.

Vandeurzen drukt deze hoop de kop in. “Het arrest doet alleen een uitspraak over de vernietiging van een niet-benoeming tot burgemeester. De omzendbrief over het taalgebruik in diensten van de Vlaamse regering blijft van kracht”, aldus de minister. Vandeurzen deed die uitspraak in antwoord op een vraag waarin Van Eyken peilde naar de reden waarom de Vlaamse overheid in haar uitnodiging aan de inwoners van Kraainem voor een borstkankerscreening de zin “Ce document peut être demandé en français sur simple demande” niet toevoegde.

Volgens Vandeurzen bestaat er geen verplichting om deze zin toe te voegen en kunnen inwoners die de tekst van de uitnodiging niet begrijpen een vertaling bekomen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content