OM vordert zware straffen op terrorismeproces: 15 jaar cel voor Fouad Belkacem, 4 voor Jejoen Bontinck

Jejoen Bontinck (L) en zijn advocaat Kris Luyckx © Belga Image

Op het terrorismeproces rond Sharia4Belgium vordert het openbaar ministerie (OM) zware straffen. Voor Fouad Belkacem, de onbetwistbare nummer één van de terroristische groepering, en zes getrouwen wordt de maximumstraf geëist: 15 jaar cel en 30.000 euro boete. Onder anderen Michael Delefortrie en Jejoen Bontinck riskeren respectievelijk 5 en 4 jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van die groepering.

Na de strafvordering werd de zitting om 12.30 uur geschorst. Op 8 oktober komen de verdediging en de burgerlijke partijen aan het woord.

‘Verwerpelijke interpretatie van de islam’

Federaal aanklager Ann Fransen stelde dat de 16 leidinggevende beklaagden, met Fouad Belkacem op kop, een verpletterende verantwoordelijkheid dragen in dit dossier. Ze hadden jongeren geïndoctrineerd met hun salafistisch jihadistische ideologie en gerecruteerd voor de gewapende strijd in Syrië. Dat jihadistische strijdgebied was de gedroomde opportuniteit voor het realiseren van hun doelstelling: het oprichten van een islamitische staat met shariarecht.

Veel van de jongeren die naar Syrië gingen, verwerden er volgens Fransen tot ‘onmenselijke personen’ die afschuwelijke daden stelden tegenover mensen die een ander geloof aanhangig zijn, omwille van een ‘verwerpelijke interpretatie van de islam’.

Ze stelde voorts dat dit proces niet het proces van het Syrische regime mag worden, maar wel van groeperingen die geen partij zijn in het conflict, maar die het wel aangrijpen om hun eigen doeleinden te bereiken.

Fransen vindt dat onze democratie en rechtstaat beschermd moet worden tegen groeperingen als Sharia4Belgium en dat ze op alle vlak bestreden moeten worden. Onze maatschappij moet bovendien maatregelen nemen om te voorkomen dat ze meer aanhang krijgen en hun ideologie van geweld en haat verder kunnen verspreiden.

Jejoen Bontinck (3e van links) en Fouad Belkacem (4e van links) in de rechtszaal
Jejoen Bontinck (3e van links) en Fouad Belkacem (4e van links) in de rechtszaal© Belga Image

Maximumstraf

Ze riep de rechtbank dan ook op om een krachtig signaal te geven en vorderde 15 jaar cel voor Fouad Belkacem. Ook zijn getrouwen van het eerste uur, zoals Feisal Y., Hicham C., Said M., Nabil K. en Brahim B., riskeren de maximumstraf, net zoals de vermoedelijk overleden Houssien E.

Voor Elias T. werd 10 jaar cel gevraagd en voor de overige acht leidinggevende figuren celstraffen van 8 tot 15 jaar.

Deelnemers

Jejoen Bontinck hangt als deelnemer aan de activiteiten van een terroristische groepering 4 jaar cel en 6.000 euro boete boven het hoofd. Voor Hakim E., Walid L., Mohamed E.Y., Bilal E.M. en Michaël Delefortrie werd respectievelijk 5, 5, 6, 5 en 5 jaar cel geëist. Ook Brian De Mulder en Nora V. riskeren vijf jaar cel.

De moeder van Nora V. vond dat niet eerlijk. ‘Ze heeft niets gedaan, ze is een slachtoffer’, riep ze door de zaal nadat de federale aanklager de straf voor haar dochter gevorderd had. De vrouw werd daarop door de politie naar buiten begeleid.

Voor de andere 22 beklaagden werden celstraffen van 12 maanden met uitstel tot tien jaar effectief gevorderd. Het openbaar ministerie vorderde ook voor bijna alle beklaagden een ontzetting uit de rechten gedurende tien jaar. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content