Olivier Vandecasteele veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen in Iran

© Belga

Iran bevestigt de celstraf van 40 jaar voor Olivier Vandecasteele, de enige Belgische gevangene in Iran. Hij krijgt ook 74 zweepslagen. Dat bericht het nieuwsagentschap Reuters, op basis van het Iraanse agentschap Tasnim.

Olivier Vandecasteele zou geen 28, maar 40 jaar gevangenisstraf hebben gekregen. Dat bericht het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim dinsdag. Bovendien zou hij tot 74 zweepslagen veroordeeld zijn.  In november werd Vandecasteele tijdens een “schijnproces” veroordeeld tot 28 jaar cel. Later bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat hij schuldig was bevonden aan spionage. Nu spreken verschillende Iraanse nieuwsbronnen van nog zeker 12 jaar en 74 zweepslagen extra.

‘Criminele feiten’

Volgens Tasnim zou de Belg zich hebben schuldig gemaakt aan vier criminele feiten: spionage bij de Islamitische Republiek van Iran ten voordele van buitenlandse intelligentiediensten, samenwerking met de vijandige overheid van de Verenigde Staten tegen de Islamitische Republiek van Iran, professionele geldsmokkel ter waarde van 500.000 dollar en het witwassen van geld ter waarde van hetzelfde bedrag. Daarvoor zou het Iraanse gerecht hem celstraffen hebben gegeven van respectievelijk 12,5 jaar, 12,5 jaar, 2,5 jaar en 12,5 jaar. Voor de geldsmokkel krijgt hij ook nog eens 74 zweepslagen.

Het Franse persbureau AFP schrijft dat Vandecasteele alleen de hoogste celstraf van 12,5 jaar zal moeten uitzitten. Iraanse nieuwsbronnen berichten dat er twintig dagen zijn om in beroep te gaan tegen de strafuitspraak.

40 jaar cel voor Vandecasteele: Lahbib ontbiedt Iraanse ambassadeur

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib ontbiedt dinsdag nog de Iraanse ambassadeur. Ze doet dat nadat eerder dinsdag bekend raakte dat Olivier Vandecasteele, de enige Belgische gevangene in Iran, geen 28 jaar maar wel 40 jaar gevangenisstraf heeft gekregen.

We zullen de Iraanse ambassadeur vandaag nog ontbieden vanwege de informatie die in de pers is verspreid, laat minister Lahbib weten op Twitter. “Iran heeft geen officiële informatie gegeven over de aanklachten tegen Olivier Vandecasteele of over zijn proces”, luidt het voorts. “België blijft deze willekeurige opsluiting veroordelen en stelt alles in het werk om er een einde aan te maken en de omstandigheden van de detentie te verbeteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content