Obama opnieuw in België: Voor het eerst in 20 jaar grenscontroles

© Belga

Voor het eerst sinds de invoering van de Schengenzone, al bijna twintig jaar geleden, is er weer toezicht aan de grens. De overheid neemt die maatregel omdat de Amerikaanse president Obama en zijn collega’s van de G7 morgen in Brussel vergaderen.

Voor de eerste maal sinds de invoering van de Shengenzone, twintig jaar geleden, zullen de grenzen de komende dagen gecontroleerd worden. De overheid neemt die maatregel omdat de Amerikaanse president Obama en zijn collega’s van de G7 morgen in Brussel vergaderen, zo staat te lezen in Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad.

De veiligheidsmaatregelen voor de G7 in Brussel zijn een doorslagje van Barack Obama’s vorige bezoek, eind maart. Iets minder strikt zelfs, want de perimeter rond zijn overnachtingsplaats The Hotel is verkleind. Maar omdat Obama vergadert met zijn collega’s van de G7, is er een extraatje aan toegevoegd: grenstoezicht. En dat voor het eerst in de bijna twintig jaar dat de Belgische grenzen zijn opengesteld als gevolg van het Schengenakkoord.

Koning Filip

Zowel aan de eigenlijke grenzen met Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland als op de lucht- en zeehavens hebben douane en politie tot en met 6 juni de mogelijkheid om controles uit te voeren. Het grenstoezicht komt er steeds wanneer de G7 vergadert in een Schengenland, en nu is België voor het eerst aan de beurt.

“De gewone burger zal er weinig van merken, want er zullen geen systematische controles zijn”, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. “Het is in de eerste plaats een wettelijk middel om potentiële onruststokers uit de Schengenzone tegen te houden aan de grens. De controles gebeuren alleen op basis van informatie van de politie en de veiligheidsdiensten.”

Vooraleer Barack Obama zijn vergaderingen start met de G7-collega’s bezoekt de Amerikaanse president koning Filip. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van Obama zelf, schrijft Het Laatste Nieuws. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content