Noodweer: overlast in West-Vlaanderen en Antwerpen, voetbalwedstrijd van Lierse stilgelegd

Hevige regens in Kruishoutem. © Belga

Het onweer heeft in het zuiden van West-Vlaanderen voor ernstige wateroverlast gezorgd. Ook het westen van Henegouwen werd getroffen door hevige regen, wind en hagel. In Antwerpen kreeg de brandweer 300 oproepen binnen. Enkele Brusselse tunnels liepen onder.

Het onweer heeft in het zuiden van West-Vlaanderen voor ernstige wateroverlast gezorgd. Zowel hulpverleningszone Fluvia als Midwest moeten massaal uitrukken. Omstreeks 19 uur donderdagavond had hulpverleningszone Fluvia al tientallen oproepen binnengekregen ten gevolge van het stormweer. “Het betreft voornamelijk oproepen voor wateroverlast”, zegt persofficier Hendrik Verdonck. Ook hulpverleningszone Midwest, rond Roeselare, kreeg veel water te slikken. “We krijgen constant oproepen binnen voor wateroverlast”, klink het bij de Roeselaarse brandweer. “Heel wat straten in de regio staan blank.”

Ook het westen van Henegouwen werd getroffen door hevige regen, wind en hagel, vooral dan in de omgeving van Doornik en Moeskroen. Door de weersomstandigheden was het spoorverkeer ook even onderbroken tussen het Franse Rijsel en Moeskroen. Hevig onweer met hagel was er ook in de regio van Thuin. De brandweer kreeg er talrijke oproepen voor beschadigde daken en bomen die op de weg waren gevallen.

Antwerpen

Ook in Antwerpen en omgeving heeft een enorme regenval op korte tijd voor overlast gezorgd. De Antwerpse brandweer kreeg meer dan 300 oproepen te verwerken, waarvan er omstreeks 23 uur zowat 70 behandeld waren. Het gaat om straten die blank staan vanwege verstopte rioolputjes, maar ook om enkele ondergelopen kelders en (platte) daken. Vooral vanuit Deurne en Berchem kwamen er al veel oproepen. Er kwam ook water te staan in enkele wegtunnels, maar dat zou intussen grotendeels verholpen zijn. Ernstige stormschade werd er nergens gemeld.

In Mechelen, waar Parkpop in de Kruidtuin uit voorzorg werd afgelast toen het stevig begon te regenen en waaien, kreeg de brandweer naar eigen zeggen ook heel wat oproepen voor wateroverlast. Vier ploegen zijn er de hele tijd op de baan om de problemen te verhelpen, samen met de stadsdiensten.

Voetbalonweer

In Lier maakte scheidsrechter Christophe Delacour vroegtijdig een einde aan de topper in tweede klasse tussen Lierse en Cercle Brugge.

De aftrap was eerst uitgesteld wegens hevige regenval. De match werd uiteindelijk toch aangevat, maar het bleef fel regenen en het begon ook nog te onweren. De scheidsrechter stuurde de spelers naar de kleedkamer. Na zowat 15 minuten oponthoud inspecteerde de ref opnieuw het veld, om uiteindelijk de wedstrijd definitief af te gelasten. “Deze weersomstandigheden vormden een gevaar voor de spelers”, stelde Delacour. Ook: de bal rolde niet meer op het doorweekte veld.

Tunnels onder water, bomen op auto’s

De drie tunnels in Brussel werden enkele uren gesloten nadat ze onder water kwamen te staan. Het ging om Stefania, Rogier en Georges Henri. De brandweer maakte de verstopte afvoer terug vrij en rond 21.00 uur kon het verkeer weer door de tunnels passeren.

Op het stationsplein in Sint-Truiden gingen vier bomen tegen de vlakte. Een boom sleurde een verlichtingspaal mee. De bomen en de paal kwamen op een stuk of tien auto’s terecht. Onder meer op de Diestersteenweg in Sint-Truiden is de bliksem ingeslagen.

Pairi Daiza

Twee personen raakten daarnaast lichtgewond op een parking van dierenpark Pairi Daiza, ook in Henegouwen. Door het noodweer was de tak van een boom naar beneden gevallen. Het dierenpark werd op dat moment ontruimd. De parkings liepen onder water door het onweer. Alle dieren werden in veiligheid gebracht. Normaal opent het park vrijdagvoormiddag weer normaal, zegt de directie. De brandweer van Chièvres en Aat zou de talrijke takken die op de parkings zijn gevallen, al opgeruimd hebben.

“Een koufront trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land, van de Franse grens naar de Nederlandse grens”, zegt weerman David Dehenauw, “daarbij ontstaat voornamelijk tussen 17 uur en middernacht grote kans op zware onweders met hagelbuien en forse rukwinden. Schade en overlast is daarbij mogelijk, al kun je nooit precies voorspellen waar een onweer zal losbarsten”, aldus de meteoroloog.

Tips voor onweerschade

Het twitteraccount van het crisiscentrum @CrisiscenterBE stuurt alvast een tweet rond met tips om storm- en onweerschade te voorkomen. Zo wordt de raad gegeven om spullen die met de wind kunnen wegwaaien vast te binden of binnen te zetten. Ook huisdieren worden best binnengehouden. U maakt best zelf ook geen verplaatsingen met auto of andere voertuigen bij stortbuien en rukwinden. Deuren en ramen van uw woning blijven best gesloten en snoeren van elektrische toestellen worden best uitgetrokken, zolang het onweer buiten woedt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content