NMBS: ‘Treinbestuurders niksen niet’

© Belga

De NMBS ontkent dat treinbestuurders die hun rijbewijs nog niet verlengd zagen in het depot zitten ’te niksen’.

De treinbestuurders die hun rijbewijs nog niet verlengd zagen door een vertraging bij het afnemen van psychotechnische testen, zitten niet te niksen. Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols in een reactie op krantenberichten dat tientallen treinbestuurders zitten wachten tot ze naar huis mogen. Het gaat volgens de NMBS bovendien niet om tientallen, maar om tien treinbestuurders.

De bestuurders ondergaan elk jaar een medisch onderzoek en moeten zich om de drie jaar aan verschillende tests onderwerpen. Sinds kort komt daar nog een psychotechnische test bij. Wie voor die test slaagt, krijgt een nieuwe vergunning die in heel Europa geldig is. Volgens de vakbond konden sommige treinbestuurders hun tests pas afleggen toen hun rijbewijs al was vervallen. Zij zouden zitten te niksen in het depot.

Dat is volgens de NMBS helemaal niet het geval. “Het gaat om twintig bestuurders, van wie er tien de testen al hebben doorlopen. Zij krijgen eerstdaags hun vergunning. De andere tien zullen hun testen eerstdaags doen”, legt Crols uit. “Zij zitten ook niet te niksen, want er is genoeg werk te doen. Ze kunnen studiewerk doen en er zijn opleidingen, of ze kunnen hun routes bestuderen.” De opgelopen achterstand bij de psychotechnische proeven is volgens de spoorwegmaatschappij inmiddels ingehaald. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content