NMBS-staking: Vlaams Verkeerscentrum verwacht woensdag geen zware ochtendspits

© Belga

Bij een onaangekondigde staking is de hinder groter, en op woensdag is het sowieso kalmer op de weg, aldus het Verkeerscentrum.

De treinstaking van woensdag zal niet voor chaos op de weg zorgen, besluit het Vlaams Verkeerscentrum na een vergelijking van vorige spoorstakingen. “De staking is aangekondigd”, aldus Hajo Beeckman, woordvoerder van het Verkeerscentrum. “Bij een onaangekondigde staking is er doorgaans meer hinder, omdat treingebruikers dan niet voor een alternatief kunnen zorgen. Bovendien is woensdag sowieso de rustigste dag op de weg.”

“Hoe de situatie op de weg er woensdag effectief zal uitzien, is natuurlijk moeilijk te voorspellen”, zegt Beeckman. “Maar uit vorige spoorstakingen weten we wel dat bij een aangekondigde staking de hinder al bij al beperkt is. Wie de baan op moet, kan zich voorbereiden en zoeken naar alternatieven, zoals een snipperdag nemen, werken van thuis uit of vanuit een satellietkantoor. Die groep zal gecompenseerd worden door mensen voor wie de auto het enige alternatief is.”

Woensdag geen drukke verkeersdag

Bij vorige, aangekondigde, spoorstakingen begon de ochtendspits vroeger, maar doorgaans werd die kalmer naarmate de spits vorderde. Hetzelfde geldt voor de avondspits. “Bovendien is woensdag niet de drukste verkeersdag. Voor veel mensen die deeltijds werken is woensdag immers de vrije dag, en bovendien moeten kinderen maar een halve dag naar school.”

Wie vervoer zoekt of aanbiedt naar de luchthaven van Zaventem, kan op Twitter de hashtag #notrainbru gebruiken, of op de Facebookpagina van Brussels Airport reageren om dat duidelijk te maken. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content