NMBS raadt treinreizigers aan donderdag een alternatief te zoeken

De NMBS raadt reizigers aan om donderdag een alternatief te zoeken voor de trein. Het treinverkeer dreigt uit te monden in een chaos door stakingen van het spoorwegspersoneel.

Volg alle nieuwe ontwikkelingen over de spoorstaking en de gevolgen daarvan voor de treinreizigers via Knack.be

Kunnen pendelaars en toeristen donderdag rekenen op een vlotte treinreis of niet? De socialistische vakbond kondigde op 15 juni al aan dat er een stakingsaanzegging is ingediend voor een

deel van het personeel van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel,

maar communiceert sindsdien de ene keer dat er hinder over het hele net zal zijn, en de andere keer dat het zal meevallen.

Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg meldden op hun voorpagina’s dat de staking bij de spoorwerkers voor chaos dreigt te zorgen, net op een dag dat meer dan 23.000 reizigers een uitstap met de trein hebben gepland. Onder meer Pennenzakkenrock, Graspop en de Zoo van Antwerpen verwachten veel bezoekers met de trein.

In een persbericht zegt ACOD Spoor dat kinderen “niet gegijzeld” worden en dat het spoorwegverkeer niet “in chaos gestort zal

worden”. “Het werk zal onderbroken worden van 10 uur tot 12 uur. Deze actie zal wellicht zorgen voor vertragingen op enkele

spoorwegverbindingen, die zich nadien opnieuw zullen normaliseren”, luidt het.

Belangrijke nuance: de mededeling spreekt over Vlaanderen. In het Frans is vooralsnog geen persbericht gepubliceerd. Op de officiële website van de Franstalige CGSP Cheminots staat nog

steeds de mededeling dat alle werkonderbrekingen bij de betrokken personeelsleden van Infrabel donderdag tussen 00.00 uur en 24.00 uur syndicaal gedekt worden. Daarnaast doet een pamflet de ronde met als afzender de socialistische spoorvakbond in Charleroi, waarop sprake is van een gesloten station Charleroi-Zuid komende donderdag.

Bij alle vorige syndicale acties in Wallonië viel ook een groot deel van het treinverkeer in Vlaanderen stil omdat de trein niet vertrekt op de taalgrens. Vanuit Charleroi vertrekken onder meer treinen naar Antwerpen.

Vincent Pestieau, permanent secretaris van CGSP Charleroi,

bevestigt dat “minstens de hele ochtend” het treinverkeer in het station van Charleroi stilgelegd wordt. Volgens Jean Pierre Goossens, voorzitter van het Vlaamse ACOD Spoor, zal intern nog over die kwestie gepraat worden.

Woensdag wordt volgens hem bovendien ook nog eens een

oproep gelanceerd binnen de vakbond om de reiziger op de actiedag niet te hinderen.

Spoorwegmaatschappij NMBS neemt alvast het zekere voor het

onzekere, en raadt reizigers aan uit te kijken naar alternatieven voor de trein. “Het is een drukke periode”, zegt woordvoerder Bart Crols. “Er is een stakingsaanzegging ingediend voor 24 uur. Het is onze plicht om de reizigers te informeren.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content