‘NMBS liet zich vorige maand nog positief uit over Fyra’

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Amper twee weken voor de NMBS eenzijdig een einde maakte aan de overeenkomst over de Fyra liet het zich nog positief uit over de Italiaanse hogesnelheidstrein, zo zegt de Italiaanse socialistische vakbond.

De NMBS liet zich vorige maand nog positief uit over de Fyra. In een brief die de NMBS midden mei schreef aan de Italiaanse Fyra-bouwer Ansaldo Breda was de Belgische spoorwegmaatschappij positief over de technische aspecten van de trein. Dat zegt Massimo Masat, voorzitter van de socialische vakbond bij Fyra, zo meldt de VRT.

Onveilige trein
Zo’n brief zou opmerkelijk zijn. Vorige week maakte de NMBS een einde aan de overeenkomst met Ansaldo Breda. Spoorbaas Marc Descheemaeker noemde de Fyra een onveilige trein met een ellenlange reeks technische gebreken en Ansaldo Breda een onbetrouwbare partner.

Onderzoek
De vakbond FIOM-CGIL wil dat de Italiaanse overheid een onderzoek instelt naar de problemen met de Fyra-treinen. De bond vraagt dat verantwoordelijken worden aangeduid.

Nog volgens de VRT zegt de NMBS in een eerste reactie dat het enkel brieven naar Ansaldo Breda stuurde om het bedrijf te herinneren aan haar contractuele verplichtingen. (EE)

Partner Content