Nizar Trabelsi komt niet vrij

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van terrorist Nizar Trabelsi afgewezen.

“Ik heb de motivering nog niet gezien, maar het staat wel vast dat de KI de beslissing van de raadkamer van Hasselt heeft hervormd”, zegt zijn advocaat Marc Nève. De raadkamer was twee weken geleden wél nog bereid om Trabelsi vrij te laten onder voorwaarden, waaronder een vast adres behouden, ’s nachts in zijn woning blijven en zich wekelijks melden bij de politie.

Het federaal parket ging daartegen echter in beroep. Het was dan aan de kamer van inbeschuldigingstelling om de knoop door te hakken en die besliste om hem in de cel te houden.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

“Mogelijk ga ik later opnieuw een verzoek indienen tot voorwaardelijke invrijheidstelling, als er nieuwe elementen zijn”, aldus de advocaat.

Trabelsi blijft dus in de gevangenis in afwachting tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich over zijn uitlevering aan de VS buigt. Wanneer zijn zaak behandeld wordt, is niet duidelijk.

De ex-profvoetballer zit sinds september 2001 achter de tralies. Hij werd in 2004 tot tien jaar cel veroordeeld voor het beramen van een terroristische aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer. Die straf heeft hij intussen volledig uitgezeten. Ons land houdt hem nu nog vast in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content