Nieuwe start voor Zaventem: eerste passagiersvlucht opgestegen (video)

© Belga

Op Brussels Airport is zondag om 13.42 uur de eerste passagiersvlucht vertrokken sinds de aanslagen van 22 maart. Het toestel van Brussels Airlines steeg op met bestemming het Portugese Faro.

Vlucht SN1901 wordt symbolisch uitgevoerd met het Magritte-vliegtuig van Brussels Airlines, dat daags voor de aanslagen was onthuld op de luchthaven. Aan boord zitten tachtig passagiers. Het vliegtuig taxiede voor vertrek langs een erehaag van de hulpdiensten, in herinnering van de dubbele bomaanslag die twaalf dagen geleden plaatsvond in de vertrekhal van de luchthaven.

“We wijken niet voor blind, beestachtig terrorisme. We zullen altijd sterker terugkomen”, zei Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, tijdens een korte ceremonie voor de luchthavengemeenschap.

“We zijn meer dan gewoon 260 bedrijven, meer dan 20.000 werknemers: we zijn één hechte familie”, sprak Arnaud Feist, de CEO van de luchthaven, die gemeenschap toe. “Dankzij jullie kunnen we vandaag een boodschap van hoop verspreiden. De heropening van het passagiersverkeer vormt een belangrijk symbolisch moment. We moeten de wereld tonen dat we er opnieuw staan, sterker dan ooit.”

Zondag zijn in totaal zes vluchten gepland op de luchthaven: drie heen- en terugverbindingen naar Faro, Athene en Turijn uitgevoerd door Brussels Airlines. Er vertrekken 230 reizigers en er komen er 250 toe, luidt het bij de luchtvaartmaatschappij.

Morgen staan er een twintigtal vluchten op het programma.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Magritte-vliegtuig als symbool van hoop

Het was uiteraard geen toeval dat Brussels Airlines de eerste passagiersvlucht op de luchthaven van Zaventem sinds de aanslagen uitvoerde met zijn Magritte-vliegtuig. “Het is een symbool van België, dat een teken van hoop geeft”, zei Bernard Gustin, de CEO van de luchtvaartmaatschappij.

Voor de CEO was het vertrek van het vliegtuig, met bestemming het Portugese Faro, een emotioneel moment. Eerst hielden de vertegenwoordigers van de luchtvaartgemeenschap tijdens een korte ceremonie een moment van stilte, dat gevolgd werd door het geluid van het vertrekkende vliegtuig.

Het toestel, dat beschilderd is in het thema van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte, was pas daags voor de aanslagen van 22 maart onthuld op Brussels Airport. “Nadat er twaalf dagen geen Brussels Airlines-vluchten zijn geweest vanop Zaventem, is ‘Magritte’ in de hemel zien een eerste stap. Het is een symbool van België dat een teken van hoop geeft, maar het symboliseert ook dat we nooit zullen vergeten wat er gebeurd is”, aldus Gustin.

De chek-inprocedure van de vlucht verliep volgens de CEO vrij vlot. “Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de moed van het personeel”, zei hij. Ook de passagiers, een tachtigtal, waren volgens hem “heel optimistisch”.

De komende dagen wil Brussels Airlines het aantal vluchten geleidelijk opvoeren. Zo zijn er maandag een twintigtal gepland – de eerste echte test voor het tijdelijke check-insysteem -, waaronder de eerste intercontinentale vluchten.

Die langeafstandsvluchten zijn heel belangrijk, benadrukt Gustin. “België zal maandag bijvoorbeeld voor het eerst opnieuw met New York verbonden zijn”, zegt hij. “We konden ons niet permitteren om niet rechtstreeks met de rest van de wereld verbonden te zijn.”

Sinds de aanslagen werden de intercontinentale vluchten van Brussels Airlines uitgevoerd via Zürich en Frankfurt. In de loop van de week zal Brussels Airlines ook voor de allereerste keer op het Canadese Toronto vliegen. De opstart van die verbinding moest door de aanslagen uitgesteld worden.

Eerste passagier checkt in op Zaventem

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Marc Descheemaecker: ‘Geen fouten gemaakt op vlak van veiligheid’

Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, zei vandaag in VTM Nieuws dat er geen fouten gemaakt zijn op vlak van veiligheid bij de aanslag op de luchthaven. “Ik heb geen weet van fouten. Het gaat hier om een beestachtige daad tegen de menselijkheid.”

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content