Nieuw proces over obussenschandaal

Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken dat België veroordeelde tot 36 miljoen euro aan schadevergoeding.

Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken dat de Belgische staat veroordeelde tot het betalen van 36 miljoen euro aan het Nederlandse bedrijf Eurometaal. Daardoor moet het proces over het zogenaamde obussenschandaal worden overgedaan.

Eurometaal greep in 1985 naast een lucratief contract voor de levering van 115.210 stukken clustermunitie voor het Belgisch leger. Het Nederlands bedrijf had een beter bod, maar wijlen minister van Defensie Freddy Vreven (PVV) gaf de voorkeur aan een Amerikaanse firma.

Dat bedrijf betaalde een bedrag van 10 miljoen euro aan ‘commissielonen’. Daarvan zou ruim 175.000 euro naar garagist-lobbyist Johan Lampaert gegaan zijn. Bijna 1,25 miljoen kwam terecht bij een officier bij de aankoopdienst van Defensie. Waar de rest van de 10 miljoen euro naartoe is gegaan, werd nooit opgehelderd.

Proces Eurometaal

De strafvorderingen tegen Lampaert en de officier werden in 2003
verjaard verklaard. Eurometaal was intussen in 1999 een burgerlijk proces begonnen tegen de Belgische staat.

In eerste aanleg kreeg de firma ongelijk, maar in 2009 werd België veroordeeld om een schadevergoeding van meer dan 12 miljoen euro te betalen. Met de interesten erbij gaat het om momenteel om een bedrag van ruim 36 miljoen.

De Belgische staat trok naar cassatie en kreeg gelijk van het hof, dat het arrest heeft verbroken. Uit zittingsbladen van het hof van
beroep zou blijken dat niet steeds dezelfde raadsheren in het
dossier gezeteld hebben. Het dossier gaat nu naar het Gents hof van beroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content