‘Niet besparen op, maar investeren in gezinnen van vandaag’

© .

‘Een warme samenleving betekent niet alleen investeren in de gezinnen van de toekomst, maar ook in de gezinnen van vandaag’, reageert de Gezinsbond op de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. ‘Maar heel wat besparingen treffen die gezinnen.’

“Een warme samenleving betekent niet alleen investeren in de gezinnen van de toekomst, maar ook in de gezinnen van vandaag.” Dat benadrukt de Gezinsbond in een reactie op de septemberverklaring van de Vlaamse regering.

‘Besparingen treffen gezinnen’

Volgens de Gezinsbond zijn er een aantal positieve maatregelen, zoals de belofte om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken, de verdere uitbreiding van de scholenbouw, het verminderen van de verdeeltaks na echtscheiding en de uitbreiding van het aantal sociale woningen. “Maar er zijn ook heel wat besparingen die de gezinnen treffen”, klinkt het.

De Gezinsbond hekelt dat de tarieven van De Lijn geviseerd worden, dat de inschrijvingsgelden voor het hoger en volwassenenonderwijs opgetrokken worden, dat de zorgverzekering stijgt en dat het bevriezen van de energietarieven verlaten wordt. Ook de ouderbijdrage in de kinderopvang gaat omhoog. “Al werd er gelukkig wel ruimte gevonden voor sociale correcties en blijft ook de kinderkorting voor kinderen tot 12 jaar behouden”, aldus de Gezinsbond.

‘Septemberverklaring zwijgt over belangrijke thema’s’

Wat de kinderbijslag betreft, valt de besparing volgens de Gezinsbond voorlopig nog mee, al zal de bond de regering wel aan haar belofte herinneren om het gespaarde bedrag in de toekomst opnieuw in het “hopelijk verbeterde” stelsel te pompen. “Het toekomstig forfaitair stelsel mag geen achteruitgang worden voor gezinnen.”

Tot slot mist de Gezinsbond een aantal thema’s in de Septemberverklaring. “Geen woord over de betaalbaarheid van de schoolfactuur voor ouders, over de bestrijding van armoede, over de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren, over steun bij de combinatie van gezin en arbeid en over de eerder aangekondigde besparingen voor het verenigingsleven.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content