Opinie

Ngo’s in het gedrang

“Ngo’s zijn waakhonden, die blaffen als er een probleem is. Maar de Oezbeekse regering verdraagt geen onafhankelijke instanties, die ontsnappen aan haar controle.”

“We verliezen de democratie in dit land”, zucht Yusup Kamalov in zijn bescheiden kantoortje in Nukus. “Onlangs werd de ngo waarvan ik voorzitter ben, de “Unie voor de Bescherming vande Aral Zee”, voor zes maanden gesloten door het ministerie van justitie. We moeten onze statuten aanpassen. Ons logo was niet geregistreerd en we hadden geen licentie voor internet op het kantoor. Ach, ze vinden altijd wel wat.”

“De regering is sinds 2003 bezig met het uitroeien van ngo’s. En dan heb ik het niet eens over mensenrechtenorganisaties. Die hebben trouwens nooit mogen bestaan.”

“Oezbekistan is het museum van de Sovjet-Unie. Toen werden rampen en ongelukken verzwegen voor de buitenwereld. Ngo’s zijn waakhonden, die blaffen als er een probleem is. Maar deze regering verdraagt geen onafhankelijke instanties, die ontsnappen aan haar controle.”

“De staat functioneert volgens aloude Sovjet-traditie. Hier gebeurt niets als niemand commandeert. Zelf initiatief of verantwoordelijkheid nemen, mag niet.”

Eerder vandaag probeerden we zowel in de Ipoteka Bank als in het plaatselijk filiaal van de Nationale Bank, 100 dollar te wisselen in lokale sum. In beide gevallen kregen we een bot “No sum!” te horen, en werden we wandelen gestuurd. Bij het buitengaan liep een loketbediende ons achterna, die ons wel 50 dollar kon wisselen, zij het tegen iets lagere koers en zonder ticket. Gefoefel dus.

Yusup moet er smakelijk om lachen. “Niemand wisselt geld bij de bank. De banken hebben belang bij de zwarte markt. Het zijn hun mannetjes die zich daarmee bezig houden op de bazar.”

“Het toont aan hoe vierkant de Oezbeekse economie draait. Wieeen zaak wil uitbouwen, wordt tegengewerkt en afgeperst. Eerlijkheid is een uitzondering in dit land. Meer zelfs, wie eerlijk handelt, wordt er van verdacht iets te verbergen hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content