Negen steden en gemeenten krijgen ‘kindvriendelijk’ label

Benjamin Dalle (CD&V).

Negen steden en gemeenten mogen zich voortaan ‘kindvriendelijke’ stad of gemeente noemen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) ging zaterdag alvast de laureaten uit de provincies Limburg en Antwerpen een bezoek brengen. ‘We belonen steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen’, aldus Dalle.

De negen laureaten zijn Geel, Gent, Laarne, Mechelen, Oudsbergen, Pelt, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Gent, Mechelen, Sint-Niklaas en Turnhout kregen het label ook al in 2014, toen het voor het eerst werd uitgereikt, en zien het nu verlengd. Ook Sint-Katelijne-Waver, Riemst, Hoogstraten, Halle, Genk, Denderleeuw, Brugge, Beersel, Aarschot, Middelkerke, Poperinge, Kortrijk, Herenthout, Leuven, Geraardsbergen, Dendermonde en Temse kregen het label de voorbije jaren al. ‘Kindvriendelijke stad of gemeente’ kent zijn oorsprong in de vanuit de VN en UNICEF gegroeide beweging Child Friendly Cities.

Lokale besturen kunnen een kandidatuur insturen en moeten dan aantonen dat ze een langetermijnambitite hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. ‘In deze coronaperiode is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor de rechten van kinderen en jongeren’, zegt minister Dalle. ‘Kindvriendelijke steden en gemeenten plaatsen dit centraal in hun beleid. Ik ben dan ook bijzonder onder de indruk van alle projecten en engagementen van de steden en de gemeenten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content