Negen op de tien Belgen liggen niet wakker van soa’s

Negen op de tien Belgen maken zich geen zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen en denken geen risico te lopen om met een soa besmet te geraken. Sensoa noemt de cijfers ‘alarmerend’ en organiseert een preventiecampagne.

Ipsos onderzocht in een online-enquête de perceptie en kennis over soa’s bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar, waarvan de resultaten maandag werden voorgesteld.

Het onderzoek toont ook aan dat, hoewel de helft van de Belgen denkt goed geïnformeerd te zijn over seksueel overdraagbare aandoeningen of soa’s, de kennis toch vrij beperkt blijft.

  • Een vierde van de respondenten heeft geen idee hoe soa’s worden overgedragen.
  • Een derde weet niet dat je besmet kunt raken via onbeschermde seks.
  • 65 procent weet niet dat ook orale seks risico’s op besmetting met zich meebrengt.

‘Alarmerende cijfers’, zeggen initiatiefnemers Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid), Franstalige tegenhanger Plate-Forme Prévention Sida en Durex. ‘We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa’s en hiv. Het aantal soa-gevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden’, zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts.

In november organiseren Sensoa, Plate-Forme Prévention Sida en Durex daarom de ‘Maand van de Preventie’, om het publiek beter te informeren over de risico’s van soa’s. Zo zullen er brochures worden uitgedeeld bij 1.500 apotheken verspreid over het land. In de treinstations worden condooms en rode linten (symbool van de strijd tegen hiv/aids, nvdr) verdeeld. Daarnaast komt er een grootschalige Facebookcampagne met informatiefimpjes, om jongeren te sensibiliseren over het gebruik van condooms. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content