Nederland pikt Vlaamse kilometerheffing niet

Melanie Schultz van Haegen naast Ben Weyts (L) © Belga Image

De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen heeft haar Vlaamse ambtgenoot Ben Weyts (N-VA) laten weten dat ze tegen de huidige plannen voor een Vlaamse kilometerheffing is.

Schultz van Haegen laat via het ministerie weten nog met Weyts te zullen praten.

Discriminatie

Volgens de Nederlandse minister zal de kilometerheffing voor vrachtwagens, die Weyts vanaf 1 april 2016 wil invoeren, nieuwe barrières opleveren. Ze vindt het ook niet eerlijk.

‘Wat opvalt is dat de Belgische transportsector via diverse belastingen lijkt te worden ontzien. Tevens zou voor Belgische vrachtwagens de wegenbelasting worden verlaagd tot het Europees minimum en voor de kleine vrachtauto’s zelfs afgeschaft. Zo worden Belgische bedrijven gecompenseerd ten voordele van bedrijven in het buitenland.’

Een en ander is volgens het Nederlandse ministerie ook in strijd met Europese regels. Wegbeprijzing kan, maar mag niet discrimineren.

Weyts liet eerder al weten dat hij de kilometerheffing voor vrachtwagens beschouwt als een testcase voor een kilometerheffing voor personenwagens. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content