Naziparodie: Schauvliege legt Aalst carnaval uit in brief aan Unesco

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Vlaams minister voor Cultuur Joke Schauvliege probeert de heisa met Unesco rond de naziparodie op Aalst carnaval te sussen met een brief.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft in naam van de Vlaamse regering een brief gestuurd naar de Unesco om de nazi-parodie op Aalst carnaval te kaderen. Carnavalsgroep Eftepië stak de draak met de N-VA door een overtrokken vergelijking tussen de vlaams-nationalisten en de nazi’s: ze paradeerden in SS-uniformen en veranderden de naam van N-VA naar SS-VA.

De Unesco reageert bij monde van directeur Irina Bukova verontwaardigd op de Aalsterse parodie. “De geschiedenis van de Holocaust mag absoluut niet getrivialiseerd worden voor een lokale politieke situatie. Het getuigt van de minimalisering van de Holocaust in het hart van het continent waar de tragedie plaatsvond, en dat maakt me diep bezorgd. Ik veroordeel scherp deze schending van de geest van Aalst Carnaval, dat vrijheid en satire in zich draagt, maar daarom nog niet het ten tonele brengen van antisemitische stereotiepen rechtvaardigt.” Het carnaval staat op de erfgoedlijst van de VN-organisatie.

Schauvliege: ‘Betreuren perceptie van antisemitisme’

Minister Schauvliege heeft geprobeerd de Unesco te sussen: “We hebben tegenover Unesco de historisch-culturele context van Aalst Carnaval geschetst en we betreuren dat de perceptie is gewekt dat de deelnemers een antisemitische boodschap wilden verspreiden. Wij veroordelen elke vorm van antisemitisme en rassenhaat, maar carnaval blijft natuurlijk een moment waarop op een groteske manier gespot wordt. Met stereotiepe uitvergrotingen. Ik ga ervan uit dat de deelnemers in al hun wijsheid kunnen oordelen of ze al dan niet over de schreef gaan en al dan niet mensen kwetsen of discrimineren.”

Zich bemoeien met het carnaval wil de Vlaamse regering niet, zo stelt Schauvliege. Ze stipt wel aan bij Unesco dat discriminatie strafbaar is in België en dat Vlaanderen elke vorm van antisemitisme en rassenhaat veroordeelt.

Eftepie: ‘Wij lachen niet met de Holocaust, maar met het overdreven nationalisme van de N-VA’

Carnavalsgroep Eftepie kijkt verbaasd op van de commotie. Eerder reageerde Michel Keymeulen, de bedenker van het thema, al relativerend. Aan Knack.be zei hij: “Lach ermee en word wakker. Doe iets aan dat politiek immobilisme.” Alain De Ruyck van Eftepie benadrukt dat er niet met de Holocaust wordt gelachen. Hij biedt zijn excuses aan aan de mensen die “iets misbegrepen hebben”. “Wij lachen met het overdreven nationalisme van de N-VA en hebben dat overgoten met een vleugje ‘Allo ‘Allo! , de komische tv-serie over de Tweede Wereldoorlog. Het was een act tijdens een carnavalstoet en meer moet daar niet achter gezocht worden”, aldus De Ruyck in De Standaard.

Luckas Van der Taelen (Groen): ‘Net omdat het er zo ver over is, is het aanvaardbaar’

In diezelfde krant reageerde ook Groen-parlementslid Luckas Van der Taelen. Volgens hem heeft Unesco niet goed begrepen waar het Aalsters carnaval om gaat: “Anarchistisch. Chaotisch. Spottend met God en klein Pierke. Dat is Aalst Carnaval: één brok creatieve, ongecensureerde authenticiteit. Akkoord, de SS-uniformen zijn er ver over. Maar net daarom is het gebaar ook aanvaardbaar. En dus typisch Aalst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content