Naziparodie: Joodse gemeenschap verbijsterd over reactie Schauvliege

© Belga

Het Forum der Joodse Organisaties is verbijsterd dat minister van Cultuur Schauvliege ‘de uitspattingen van het Aalsterse carnaval vergoelijkt’.

Volgens het Forum der Joodse Organisaties zijn er door de deelname van een naziwagen op het carnaval van Aalst “op een laakbare manier grenzen overschreden”.

De organisatie hekelt ook de reactie van Vlaams minister Joke Schauvliege op de kritiek van de Unesco. In een brief aan de minister staat: “Wij hebben met ontsteltenis en verbijstering moeten vaststellen dat u de uitspattingen van het Aalsterse carnaval vergoelijkt”. “U blijkt niet te begrijpen dat de verwijzingen naar de tragedie van de Tweede Wereldoorlog, die tot op heden onuitwisbare sporen heeft nagelaten bij de Joodse gemeenschap, traumatiserend zijn”, klinkt het scherp.

‘Grenzen overschreden’

Volgens de organisatie zijn er op het carnaval van Aalst wel degelijk “grenzen overschreden”. Het Forum roept minister Schauvliege op om de Unesco te volgen en de deelname van de bewuste wagen te veroordelen.

De VN-organisatie Unesco had verontwaardigd gereageerd op de deelname van een nazipraalwagen aan het carnaval van Aalst. Directeur-generaal van Unesco Irina Bokova sprak van een “onaanvaardbare daad” en een belediging aan de zes miljoen Joden die in de Holocaust gedood werden.

Context

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft een brief gestuurd naar de Unesco waarin ze betreurt dat de perceptie is gewekt dat de deelnemers aan het carnaval van Aalst een antisemitische boodschap wilde verspreiden. Maar Schauvliege wees ook op de context. “Carnaval blijft een moment waarop met figuren, actualiteit en taferelen wordt gespot. Dat gebeurt meestal op een groteske manier, met stereotiepe uitvergrotingen. Dat is ook het karakteristieke van carnaval”, licht ze toe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content