Najim Laachraoui radicaliseerde al in 2008

Najim Laachraoui © Belga Image

Laachraoui, één van de twee zelfmoordterroristen die zich op 22 maart opbliezen op Brussels Airport, kreeg in 2008 groen licht om op de luchthaven te werken, op een moment dat hij blijkbaar al geradicaliseerd was.

Najim Laachraoui radicaliseerde al op 17-jarige leeftijd. Dat blijkt uit het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank dinsdag heeft uitgesproken, zo meldt de krant La Dernière Heure. Die informatie is in tegenspraak met wat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder verklaarde, namelijk dat Laachraoui mogelijks pas kort voor de aanslagen geradicaliseerd was.

De Brusselse correctionele rechtbank velde dinsdag haar vonnis in het proces over één van de netwerken rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Najim Laachraoui was één van de Brusselse jongeren die onder Zerkani’s invloed naar Syrië trokken en hoewel de jongeman intussen overleden is, werd hij door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat er nog geen officiële overlijdensakte werd neergelegd.

Stoppe

n met sport

Uit het vonnis, dat dinsdag niet volledig werd voorgelezen, blijkt volgens La dernière Heure dat Laachraoui begon te radicaliseren toen hij 17 jaar oud was, in 2008. Zijn vader verklaarde immers dat Najim Laachraoui vanaf die leeftijd een duidelijke interesse kreeg in de islamreligie en dat hij bij zijn meerderjarigheid duidelijk geradicaliseerd was. Dat bleek volgens de vader uit zijn veranderde klederdracht en het stopzetten van alle sportactiviteiten, zo staat in het vonnis te lezen.

Die onthullingen over de vroege radicalisering van Laachraoui zijn in tegenspraak met de recente verklaringen van minister Jambon. Toen die in april gehoord werd over het feit dat Laachraoui vijf jaar op de luchthaven Brussels Airport had gewerkt, zei de minister dat het radicaliseringsproces van iemand slechts een korte tijd in beslag kan nemen. “Dat hoeft niet te betekenen dat er fouten zijn gemaakt, hij kan geradicaliseerd zijn terwijl hij op de luchthaven werkte of pas nadien”, had de minister gezegd.

Laachraoui kreeg echter in 2008 groen licht om op de luchthaven te werken, op een moment dat hij blijkbaar al geradicaliseerd was. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content