Na 60 jaar nieuwe mayonaisewet?

© iStock

De overheid denkt eraan de ‘mayonaisewet’ aan te passen. Die 60 jaar oude regel bepaalt namelijk dat de populaire saus minstens 80 procent vetstof moet bevatten. ‘De situatie is niet langer houdbaar’, klinkt het.

De overheid wil de “mayonaisewet” aanpassen die de samenstelling van de populaire saus regelt. Bij Koninklijk Besluit is namelijk vastgelegd dat mayonaise minstens 80 procent vetstof en 7,5 procent eigeel moet bevatten, tot grote ergernis van de producenten voor wie het allemaal wat minder vet mag bevatten. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Discriminatie

“De situatie is niet langer houdbaar”, zegt Nicholas Courant, woordvoerder van de federatie van de voedingsindustrie Fevia. “Onze producenten lijden onder discriminatie. Buitenlandse collega’s mogen immers wel mayonaise op de markt brengen die minder vet is. Zo kunnen zij tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sauzen met minder calorieën.”

Kwaliteit

De Belgische sauzenmakers willen dan ook dat het 60 jaar oude KB zo snel mogelijk wordt aangepast. Maar consumentenorganisaties vrezen dat een soepelere wet de kwaliteit van de saus zou aantasten. Volgens minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) worden alle partijen nu “na een jarenlange discussie” rond de tafel gebracht om een definitief voorstel tot aanpassing uit te werken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content