N-VA’er Matthias Storme wordt bestuurder van Gelijkekansencentrum

Matthias Storme © BELGA

N-VA heeft Matthias Storme aangesteld als bestuurder van het nieuwe Interfederaal Gelijkekansencentrum, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR). De keuze is opmerkelijk, want Storme staat bekend als een tegenstander van de antidiscriminatiewet.

Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann bevestigt de aanstelling van Matthias Storme aan De Morgen, maar ziet er geen graten in. Hij zegt dat de impact van een bestuurder niet overschat moet worden. Een raad van bestuur bepaalt niet de dagelijkse werking of de inhoudelijke doelstellingen. Dat is aan het management, klinkt het.

Antidiscriminatiewetgeving

Matthias Storme (55) moest in 2004 uit het partijbestuur van N-VA stappen nadat hij in De Morgen had gezegd dat de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme hem bijna moreel verplichtte om op extreemrechts te stemmen. Het dossier tegen het Vlaams Blok werd samengesteld door het CGKR, intussen dus omgedoopt tot het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

In 2011 werd hij opnieuw lid van het partijbestuur en na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zetelde Storme in de Gentse gemeenteraad. Eind 2013 nam hij daaruit ontslag omdat hij zijn mandaat niet meer kon combineren met zijn job als advocaat.

Volgens Storme, die ook doceert aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen, is de antidiscriminatiewetgeving een miskleun en een aanslag op de democratie. Hij noemde discrimineren ‘een fundamentele vrijheid’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Verrottingsstrategie’

Door te kiezen voor figuren die ‘het niet goed voorhebben met het centrum’ wordt volgens SP.A-parlementslid Bart Van Malderen een bewuste ‘verrottingsstrategie’ gebruikt. ‘De standpunten van N-VA daarover zijn bekend. Maar dat Open VLD en CD&V hierin meegaan, kan ik niet begrijpen’, aldus Van Malderen.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele ontkent dat. ‘Dat is niet onze intentie. Ik denk niet dat we dat zouden kunnen want we zitten daar natuurlijk niet alleen’, aldus Diependaele, die nog benadrukte dat de strijd tegen discriminatie belangrijk is voor zijn partij.

‘Niet enthousiast’

Storme zei aan de VRT-nieuwsdienst dat hij de verontwaardigde reacties op zijn aanstelling merkwaardig vindt.

‘Ik ben over de antidiscriminatiewet zoals die nu bestaat inderdaad niet zo enthousiast. Maar iemand die wil dat de grondwet gewijzigd wordt, mag dan ook niet in het parlement zitten? Dat is dezelfde redenering.’ (Belga/KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content