N-VA: ‘Zonder ingangsexamen geneeskunde komen er geen Riziv-nummers voor Waalse studenten’

Studenten in Brussel nemen deel aan het ingangsexamen geneeskunde © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De federale regering en Waals minister Marcourt spelen hoog spel over Riziv-nummers voor Waalse studenten. Als er geen ingangsexamen geneeskunde komt in Wallonië, dreigen de studenten die dit jaar afstuderen naast een erkenning als dokter te grijpen.

De discussie over de RIZIV-nummers – die ervoor zorgen dat een arts als zorgverstrekker erkend is in ons land – laait opnieuw hoog op. Wallonië weigert al jaren een ingangsexamen in te voeren, waardoor onder de taalgrens ruim 3.000 dokters te veel zijn. N-VA zet nu extra druk op de bevoegde Waalse minister Marcourt: als het ingangsexamen er komt, zal hij de politieke verantwoordelijkheid moeten dragen voor de geneeskundestudenten die dit jaar afstuderen maar geen RIZIV-nummer kunnen krijgen.

V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters beschreven gisteren in een opiniestuk op deze website hoe de federale regering vlak voor kerst een opvallend cadeau aan Wallonië gaf. Waalse geneeskundestudenten die dit jaar afstuderen, zouden verzekerd zijn van een RIZIV-nummer. Al bijna 20 jaar zorgen die RIZIV-nummers voor een communautair steekspel. ‘In de tweede helft van de jaren ’90 werd in Vlaanderen een ingangsexamen vastgelegd, om het overtal aan dokters tegen te gaan. Het teveel aan dokters leidde immers tot overconsumptie van de zorg, het voorschrijven van onnodige onderzoeken en een kwaliteitsverlies,’ zegt N-VA-Kamerlid en specialiste in gezondheidszorg Valerie Van Peel.

Valerie Van Peel
Valerie Van Peel© Belga

In Wallonië is daarentegen nooit een ingangsexamen ingesteld. Jaar na jaar studeren er meer dokters af dan er RIZIV-nummers voorhanden zijn. ‘De oplossing van Laurette Onkelinckx: de Waalse overheid neemt ieder jaar een voorafname op de erkenningen die in de toekomst uitgedeeld zullen worden. Daardoor zitten we nu al met 3.000 artsen te veel in Wallonië. De beschikbare RIZIV-nummers zijn er eigenlijk al opgebruikt tot 2022′, aldus van Peel.

‘Studenten mogen niet het slachtoffer worden van non-beleid’

Als het van de regering afhangt, is die voorafname voltooid verleden tijd. De federale regering heeft namelijk de macht om de toestemming daarvoor in te trekken – dat zou wel betekenen dat geneeskundestudenten afstuderen zonder een erkenning als arts te kunnen krijgen. Bij het begin van de legislatuur werd dan ook afgesproken dat de studenten niet het slachtoffer zouden worden van het ‘non-beleid van Wallonië’ – dixit van Peel – op voorwaarde dat het ingangsexamen er eindelijk zou komen, en dat er een duidelijk plan was om het overtal aan Waalse zijde weg te werken.

Intussen werkt de bevoegde Waalse minister Jean-Claude Marcourt (MR) aan een ingangsexamen, maar die plannen zijn nog ‘embryonaal’, zo zegt Rufij Baeke, lid van het partijbestuur van N-VA en zelf ook huisarts. Op de ministerraad van eind december kondigde de regering nochtans al aan dat de Waalse studenten die dit jaar afstuderen, niet bang moeten zijn zonder RIZIV-nummer te vallen – terwijl het helemaal niet zeker is dat het ingangsexamen er effectief komt. Een kaakslag voor Baeke: ‘Er is geen enkele reden om nu vlak voor Nieuwjaar met RIZIV-nummers te strooien naar een minister die bewezen heeft van kwade wil te zijn. Dit is een heel vies dossier. Ik heb binnen de partij altijd gezegd: dit is iets waar je niet op kan toegeven.’

N-VA: 'Zonder ingangsexamen geneeskunde komen er geen Riziv-nummers voor Waalse studenten'
© Belga

Dat is N-VA klaarblijkelijk ook niet van plan. Van Peel geeft toe dat de communicatie van de regering te wensen overliet, maar stelt heel duidelijk: ‘de voorwaarden die de regering in het princiepsakkoord naar voren schoof, zijn er nog altijd. Voorstellen dat we die loslaten, zoals Vuye en Wouters doen, is compleet onwaar. Maar je moet natuurlijk menselijk blijven: we willen liefst niet dat de studenten de dupe worden. Daarom vragen we van Marcourt dat hij nu echt werk maakt van een ingangsexamen. Dan pas wordt het KB goedgekeurd dat de studenten een RIZIV-nummer geeft.’

Stand-off tussen federale regering en Marcourt

Rufij Baeke maakt zich echter weinig illusies. ‘Hij heeft beloofd er werk van te maken, maar een belofte van mr. Marcourt is in mijn ogen waardeloos.’ Wat als het ingangsexamen er inderdaad niet doorkomt, bijvoorbeeld omdat de Raad van State niet akkoord gaat met de modaliteiten? Komen de afstuderende Waalse geneeskundestudenten dan zonder RIZIV-nummer te zitten? ‘Dat is voor ons jammer genoeg het scenario, ja’, erkent Van Peel schoorvoetend. ‘Dan is Marcourt daarvoor verantwoordelijk.’

Ook de Waalse studenten voelen de bui immers hangen, en kondigen intussen aan de nodige procedures te willen opstarten om hun RIZIV-nummer te verzekeren. In een open brief schrijft het Interuniversitair Comité van Geneeskundestudenten (CIUM) dat ze ‘het beu is gegijzeld te worden door politieke manoeuvres die hun carrière in gevaar brengen.’

De federale regering en Marcourt komen op die manier oog in oog te staan. Vraag is wie er als eerste knippert – want vermoedelijk wil geen van beiden de toekomst van de Waalse studenten beknotten door hen een erkenning te weigeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content