N-VA zet kwaad bloed met campagne tegen migratiepact en haalt ze al na enkele uren offline

© N-VA
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De campagne stuitte op bijzonder veel onbegrip in de regering. Premier Michel besloot niet lang na de lancering om een geplande vergadering van het kernkabinet uit te stellen.

Met een nieuwe campagne op haar website en socialemediakanalen wou N-VA haar verzet tegen het migratiepact van de Verenigde Naties kracht bijzetten. Daarbij vielen vooral een reeks visuals op waarbij foto’s van migranten en allochtonen voorzien werden van een slogan over het pact. Dat zou volgens N-VA onder meer zorgen voor ‘versoepeling procedures gezinshereniging’, ‘verbod op terugsturen illegale gezinnen’, en ‘focus op behoud eigen cultuur van de migrant’.

Het beeldmateriaal werd al na enkele uren van de website gehaald, omdat het zowel bij de oppositie als bij de meerderheid op bijzonder felle kritiek werd onthaald. Tegenstanders van N-VA reageerden ziedend op de campagne: desinformatie, bangmakerij, degoutant, Nieuw-Vlaams Belang. ‘Besef: het origineel is altijd beter dan de kopie,’ reageerde Filip Dewinter (VB) met een kwinkslag.

Belangrijker: ook binnen de regering werd vol onbegrip gereageerd. CD&V-vicepremier Kris Peeters noemde de beelden onfatsoenlijk en schandalig, en zei niet te begrijpen ‘wat er bij N-VA aan de gang is. We hebben gisteren afgesproken om inhoudelijk verder te discussiëren.’ Ook premier Michel leek van mening te zijn dat verder onderhandelen op deze manier erg moeilijk werd. Een geplande vergadering van het kernkabinet, waar de bezwaren van N-VA besproken zouden worden, werd uitgesteld.

Ook in de hoorzitting in de Kamer, waar zes experts toelichting geven over het migratiepact, kwam snel kritiek. ‘De bedenker van de N-VA campagne was zeker niet aanwezig in de Kamer vanmorgen. Elke stelling werd door de experts weerlegd,’ zei Open VLD-fractievoorzitter Patrick Dewael scherp. Zo had diplomaat Jean-Luc Bodson, die het pact voor ons land onderhandelde, verduidelijkt dat de passage over gezinshereniging werd aangepast tot ze op gelijke hoogte stond met de Belgische wetgeving. Dat gebeurde na consultatie met de Dienst Vreemdelingenzaken, waarvoor staatssecretaris Theo Francken bevoegd is.

‘Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil,’ zei Dewael nog. Daarmee suggereerde hij dat N-VA misschien niet meer op zoek is naar een weg uit de impasse. Dewael hekelde ook vanmorgen de starre houding van N-VA, nadat Peter De Roover het pact ‘een rode lijn’ had genoemd. ‘Men zegt eigenlijk: “Het is wat ik zeg of het is crisis.” En dan valt de regering, maar ben ik daar niet verantwoordelijk voor’, aldus Dewael.

‘Dit is een campagne tegen migranten. Tegen mensen. Dat kan niet,’ voegde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten nog toe. CD&V-voorzitter Wouter Beke schaarde zich achter die mening. ‘Ofwel onderhandel je, ofwel voer je campagne,’ zei Servais Verherstraeten, fractieleider voor de christendemocraten.

N-VA: ‘Campagne is doel voorbijgeschoten’

N-VA geeft toe dat de campagne op sociale media tegen het VN-migratiepact “door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten is”. Volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann wilde N-VA “laagdrempelig” zijn om ervoor te zorgen dat de bezwaren tegen de tekst gekend zijn en dat het inhoudelijke debat wordt gevoerd.

“De afgelopen uren is er commotie ontstaan rond de socialemediacampagne die de N-VA vandaag lanceerde. We vinden het belangrijk dat het inhoudelijke debat over het migratiepact wordt gevoerd en dat onze bezwaren gekend zijn bij de bevolking”, zegt Pohlmann. Volgens de partijwoordvoerder wilde N-VA een “laagdrempelige” boodschap de wereld insturen. “Maar de campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen. Het bevordert het debat niet en is nu een politiek feit geworden. Daarom stoppen we de campagne.”

N-VA wil het debat wel “verder inhoudelijk voeren”, benadrukt hij. N-VA kwam dinsdagmiddag in het oog van de storm terecht omdat ze te midden van de politieke hoogspanning in de Wetstraat een socialemediacampagne lanceerde tegen het VN-migratiepact. Daarin legde de partij uit wat ze precies problematisch vindt aan het pact, aan de hand van beelden van onder meer gesluierde vrouwen of asielzoekers in Brussel. Verschillende politici van oppositie én meerderheid konden de advertenties absoluut niet smaken. N-VA heeft ze na een paar uur offline gehaald.

Ook binnen N-VA zelf kwam hier en daar kritiek op de toon van de campagne. Kamerlid Peter Dedecker noemt het op Twitter “zeer goed dat de campagne over het migratiepact stopgezet is”. “De stijl van die campagne was even fout als het pact zelf.” Zijn collega Valerie Van Peel sluit zich daarbij aan. Volgens Dedecker zal “intern bekeken moeten worden” waarom de partij die analyse pas maakte nadat de beelden online waren verschenen.

Volgens fractieleider Peter De Roover hadden de beelden niet de juiste toon. ‘We hebben inhoudelijke argumenten genoeg om de discussie over het pact aan te gaan,’ klonk het bij De Morgen. In die krant verdedigde partijwoordvoerder Joachim Pohlmann eerder vandaag echter nog de campagne.

Partner Content