N-VA wil tweetalig medisch personeel in Brussel

Mensen die in Brussel willen werken, zouden moeten aantonen dat ze zowel het Nederlands als het Frans beheersen.

De N-VA gaat een wetsvoorstel indienen dat mensen met een medisch beroep in Brussel verplicht om tweetalig te zijn. Dat meldt La Libre Belgique. De PS spreekt van een provocatie.

Het wetsvoorstel is volgens La Libre ondertekend door verschillende N-VA’ers, onder wie Ben Weyts, Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

De indieners verantwoorden hun voorstel door de lamentabele kennis van het Nederlands in de Brusselse ziekenhuizen en het feit dat bij de ziekenhuizen en de zorgverstrekkers blijkbaar de wil ontbreekt om iets aan die ‘onaanvaardbare’ toestanden te doen.

Concreet zou iedereen die een gezondheidsberoep heeft het bewijs moeten leveren dat hij zowel het Frans als het Nederlands beheerst als hij of zij in Brussel wil werken.

Het voorstel bepaalt dat artsen, tandartsen, verpleegkundigen, kinesisten, apotheken en vroedvrouwen de officiële taal of talen moeten kennen ‘van de plaats waar ze hun geneeskundige activiteiten uitoefenen’, aldus de krant.

‘Provocatie’

In een reactie spreekt PS-Kamerlid Yvan Mayeur, die tevens voorzitter is van het Brusselse OCMW, over een ‘provocatie inzake een vals probleem’.

Mayeur heeft het over de ‘pseudo’ slechte behandeling van de Vlamingen in de Brusselse ziekenhuizen. Het probleem heeft bestaan in het verleden, maar sindsdien is er veel veranderd, aldus Mayeur.

Hij verwijst naar een taalplan in de Brusselse openbare
ziekenhuizen. Volgens Mayeur werken die maatregelen dermate goed dat er geen enkele klacht bij de bevoegde organen is ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content