N-VA wil meebeslissen over toekomtige rol prinses Astrid

N-VA wil niet dat de federale regering zonder overleg met de gewesten een nieuwe handelsmissieleider aanduidt.

N-VA wil niet dat de federale regering eenzijdig beslist over wie de handelsmissies zal leiden, nu kroonprins Filip koning wordt. Dat zegt de partij in een mededeling.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) zat rond de tafel met de federale regering in het kader van het overlegcomité, maar daar kwam het item niet aan bod.

Volgens Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen is het prinses Astrid die de volgende buitenlandse handelsmissies gaat leiden. De nieuwe kroonprinses, Elisabeth, is daarvoor immers te jong. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil nog niet kwijt of dat bericht klopt.

‘Gebrek aan overleg met gewesten’

N-VA wijst er intussen op dat de federale regering niet eenzijdig kan beslissen. “Het is ongehoord dat de federale regering zonder overleg met de gewesten beslist om de volgende buitenlandse handelsmissies te laten leiden door prinses Astrid. Nog merkwaardiger is dat de voordracht van prinses Astrid als nieuwe handelsmissieleider er zou komen op uitdrukkelijk aandringen van prins Filip”, zegt Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire (N-VA).

“Dit staat los van welke persoon deze missies al dan niet moet leiden. Het gaat hier over gebrek aan inspraak en overleg met de gewesten dat veelbetekenend is voor de houding van zowel de federale regering als de toekomstige koning ten aanzien van de bevoegdheidsverdeling in dit land. Laten we hopen dat dit geen voorsmaakje is van de
moderne invulling van het koningschap, aangepast aan de rol van een staatshoofd in de 21ste eeuw.”

Agentschap Buitenlandse Handel

Hij wijst erop dat dat de organisatie van handelsmissies door het Agentschap Buitenlandse Handel wordt geregeld door het samenwerkingsakkoord tussen gewesten en federale overheid van 2002.

N-VA-minister Geert Bourgeois laat alvast weten dat de leiding van de handelsmissies niet op de agenda van het overlegcomité stond. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content