N-VA wil geen roze maar paarse zak

Bart Nevens (N-VA) in het Vlaams Parlement. © Belga

N-VA is voorstander van een ‘paarse zak’, waarin alle plastics zouden mogen verzameld worden. Dat bleek in het Vlaams parlement bij vragen van Gwenny De Vroe (Open Vld) en Bart Nevens (N-VA) aan Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V).

Joke Schauvliege brak deze week een lans voor de invoering van een nieuwe vuilniszak voor plastic dat niet in de PMD-zak mag. In verschillende gemeenten, zoals Mechelen en Leuven, wordt daar al mee geëxperimenteerd. In andere gemeenten worden dan weer tests gevoerd met een zak waarin bijna alle plastic samen mag.

N-VA liet weten een extra roze zak niet te zien zitten. “Een gezond principe is dat we het de sorteerder, de bevolking, niet te moeilijk maken”, aldus Bart Nevens. “Met de blauwe zak is het al moeilijk, want het botervlootje en het yoghurtpotje mogen er niet in en andere dingen wel. We stellen voor om van de blauwe en de roze zak een paarse zak te maken, zodat het simpel is voor de bevolking met één zak voor alle plastic afval en één ophaling. Zo krijgt de producent de verantwoordelijkheid, want de Mechelse gemeentekas betaalt 100.000 euro om de ophaling van de roze zak te doen.”

Partner Content