N-VA wil eerst Vlaamse en daarna pas federale regering vormen

© Belga

N-VA wil na de verkiezingen een Vlaamse regering vormen die daarna moet onderhandelen over de vorming van een federale regering. Dat zeggen N-VA-kopstukken Ben Weyts en Jan Peumans.

De N-VA wil dat na de verkiezingen volgend jaar eerst een regionale regering wordt gevormd en dan pas een federale coalitie. Dat blijkt althans uit interviews die N-VA’ers Ben Weyts en Jan Peumans gaven aan respectievelijk Het Nieuwsblad en De Standaard.

Gevraagd of er na de verkiezingen in 2014 eerst regionale regeringen moeten worden gevormd, zegt Peumans dat dit hem het beste lijkt.

“En vervolgens kunnen die regionale regeringen met elkaar onderhandelen over het federale niveau”, aldus de voorzitter van het Vlaams Parlement in De Standaard.

Confederalisme

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is in Het Nieuwsblad nog concreter. “Misschien kunnen we eerst een Vlaamse regering samenstellen met partijen die net als wij voor het confederalisme zijn, Open Vld en CD&V dus. Met die Vlaamse meerderheid kunnen we het gesprek met de Franstaligen aangaan. Zo spreken we niet meer namens N-VA, maar namens onze Vlaamse regering.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content