N-VA vindt geheim akkoord over kernwapens ‘stuitend’

Theo Francken (N-VA) © BELGA

De N-VA vindt het ‘stuitend’ dat ons land in het geheim onderhandelt over de plaatsing van nieuwe kernraketten in Kleine Brogel terwijl toppolitici van regeringspartijen zich openlijk hebben uitgesproken voor de verwijdering van die kernwapens.

“Het is bijzonder stuitend dat zo’n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in de achterkamertjes wordt bedisseld, zonder parlementair debat”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken in een reactie op het bericht dat België in het geheim akkoord is gegaan met de VS over de modernisering van de kernwapens op zijn grondgebied.

De mogelijke vernieuwing van de kernwapens was een unieke kans om het debat te voeren over de kernwapens. Het parlement zou dan unisono kunnen zeggen deze wapens weg te halen, aldus nog de N-VA’er.

Verwijdering van kernwapens

Francken wijst erop dat Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) in het geheim aan het onderhandelen was over de vervanging van de verouderde kernwapens in Kleine-Brogel toen een aantal partijgenoten in een opiniestuk pleitten voor de verwijdering van de kernwapens uit ons land. Ook oud-premiers Jean-Luc Dehaene (CD&V) als Guy Verhofstadt (Open Vld) hebben zich in het verleden uitgesproken voor het weghalen van de kernwapens.

Haaks op afspraken

“Als het waar is dat ook de Belgische regering al ingestemd heeft met de gemoderniseerde kernwapens, staat dat haaks op alle afspraken over het verwijderen van deze tactische kernwapens”, zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content