N-VA: ‘Van den Heuvel slaat bal compleet mis’

© Belga

N-VA fractieleider Matthias Diependaele reageert op de kritiek van CD&V op de studie rond de transfers van Vlaanderen naar Wallonië. ‘Ook in relatieve termen is er een stijgende trend.’

‘Met zijn kritiek op de transferstudie van de N-VA slaat CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel de bal compleet mis.’ Dat zegt Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement.

“Als dit de manier is waarop CD&V rekent, dan houden wij ons hart vast voor de hervorming van de Bijzondere Financieringswet”, aldus Matthias Diependaele.

In een gesprek met De Standaard en Het Nieuwsblad haalde CD&V’er Koen Van den Heuvel behoorlijk uit naar de studie van de N-VA rond de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Hij verwijt de N-VA te “goochelen” met cijfers en verwijt de partij dat het rekenwerk “met haken en ogen aan mekaar hangt”.

“In plaats van een objectief werkstuk heeft de partij een politiek pamflet geschreven”, klonk het. Van den Heuvel wijst er onder meer op dat de N-VA werkt met absolute in plaats van relatieve cijfers.

Relatieve termen

“Gemeten in procent van het bbp is er duidelijk een dalende lijn in de omvang van de transfers: van 3 procent in 1975 tot 1,5 procent in 2010”, luidt het.

N-VA’er Matthias Diependaele reageert: “Het doet me veel plezier dat mijn CD&V-collega zoveel interesse heeft in onze studie, maar had hij ze ook daadwerkelijk gelezen, dan kon hij vaststellen dat wij de transfers wel degelijk in relatieve termen uitdrukken, en dat ook daar een stijgende trend is. Tien jaar geleden legden studies de transfers vast op 1,7 procent van het bbp. In de door N-VA onderzochte periode is dit toegenomen tot bijna 2,5 procent van het bbp.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content