N-VA sluit samenwerking met Vlaams Belang in Gent uit

Anneleen Van Bossuyt (rechts) verving Elke Sleurs (links) als N-VA-lijsttrekker in Gent, 28 januari 2018 © BELGA

N-VA zal in Gent niet samenwerken met Vlaams Belang. Dat zegt lijsttrekker Anneleen van Bossuyt tijdens een kopstukkendebat, georganiseerd door de Universiteit Gent. SP.A en Groen weigeren op hun beurt een samenwerking met PVDA uit te sluiten, al acht lijsttrekker Rudy Coddens de kans bijzonder klein.

Als het rood-groene kartel zonder Daniël Termont zijn absolute meerderheid verliest, wordt de positie van lijsttrekker Mathias De Clercq (Open VLD) cruciaal. Die weigerde donderdagavond opnieuw om zijn favoriete coalitiepartner toe te lichten, maar is wel scherp voor het discours van N-VA, dat hij als ‘nationalistische prietpraat’ omschrijft.

De Clercq haalde ook voorzichtig uit naar het mobiliteitsbeleid van zijn coalitiepartners en laakt als ‘kind van paars’ de verlinksing van SP.A ‘onder druk van Groen en de PVDA.’

De kopman wil na 14 oktober onder eigen voorwaarden een coalitie vormen in Gent. Een belofte die hij donderdagavond maakte, is de vervijfvoudiging van het Gentse ‘burgerbudget’, waarbij door Gentenaars voorgestelde initiatieven bij de stad financiering krijgen. Het budget wordt zo opgetrokken tot 6,25 miljoen euro.

Rudy Coddens vindt dat Gent toe is aan een nieuwe bestuursstijl na de schandaalsfeer rond enkele dossiers. Hij belooft de gemeenteraad niet voor te zitten als hij burgemeester wordt. Dat moet voor een nieuwe dynamiek zorgen bij de maandelijkse zittingen. Coddens verzet zich wel uitdrukkelijk tegen de kritiek van PVDA op het Gentse woonbeleid en spreekt van ‘extreme oplossingen’. De SP.A-lijsttrekker stelt als alternatief voor om het investeringsbudget voor sociale woningen te verdrievoudigen, naar zowat 90 miljoen euro.

Van Bossuyt wil bestuurders eerder ‘verleiden’ tot optimale mobiliteitskeuzes in plaats van het ‘verplichtende’ circulatieplan van het huidige stadsbestuur. Ze legt ook de nadruk op pijnpunten zoals de moeilijke verbinding vanuit enkele Park&Ride-locaties naar het stadscentrum.

Waarin de meeste Gentse partijen mekaar donderdagavond wel vinden, is in een veroordeling van de controversiële ‘crimigranten’-campagne die Vlaams Belang eerder deze week lanceerde. ‘Degoutant’, klinkt het luidop bij Open VLD en SP.A.

Partner Content