N-VA-schepen excuseert zich nadat hij broek afstak voor Franstaligen

© Belga

De partijtop van de N-VA neemt afstand van het gedrag van haar Dilbeekse schepen van Sport Frank De Dobbeleer. Die liet bij de huldiging van een Franstalige petanqueclub zijn broek zakken, maar biedt in een mededeling zijn excuses aan.

Het Nieuwsblad schreef dat de Dilbeekse schepen van Sport Frank De Dobbeleer bij een sportkampioenenviering zijn broek liet zakken bij de huldiging van een Franstalige petanquevereniging. “Een sportvereniging met een Franse naam in Dilbeek: daar zakt mijn broek van af”, moet De Dobbeleer gezegd hebben. Na een keertje te hebben rondgedraaid, bedekte de schepen zijn benen en deed hij verder met de viering.

De Dobbeleer legt nu uit dat zijn gedrag niet bedoeld was als sneer naar de Franstaligen, maar als een grap onder vrienden. De Dobbeleer is namelijk goed bevriend met de voorzitter van de petanqueclub. “Hij is een overtuigde Vlaming en foetert altijd op de naam. Dit leek me het ideale moment om daar eens mee te lachen”.

Misplaatste grap, maar desalniettemin een grap

Het schepencollege betreurt “de misplaatste grap” maar neemt geen verdere maatregelen. “Ik besef een enorme perceptiefout te hebben begaan door een studentikoze grap te willen uithalen. Dit overkomt me nooit meer. Ik wens dan ook iedereen, die zich hierdoor beledigd voelt, mijn oprechte verontschuldigingen aan te bieden en ga ook na op welke manier ik dit
kan goedmaken. Ik zal mij de komende maanden terughoudend opstellen bij het uitoefenen van mijn publieke functie”, aldus De Dobbeleer.

In een reactie stelt het Dilbeekse schepencollege “akte te nemen van het feit dat de schepen deze fout inziet en zich hiervoor verontschuldigt”. “Deze misstap staat echter niet in verhouding met de inzet en werkkracht die de nieuwe schepen de voorbije 6 maanden aan de dag legde voor zijn beleidsdomeinen Lokale Economie, Sport en Toerisme”, aldus het college.

Volgens burgemeester Willy Segers (N-VA) was de actie niet gericht tegen de Franstaligen. “Het was een grap tussen twee goede vrienden. Een volledig misplaatste grap, een schepen onwaardig, maar desalniettemin een grap”, aldus Segers. Hij benadrukt “dat dit gedrag absoluut niet door de beugel kan en de waardigheid van het schepenambt en N-VA-mandataris in het gedrang brengt”.

Partijtop: ‘Gedrag is beneden waardigheid van N-VA-mandataris

De partijtop van de N-VA lijkt alvast niet te kunnen lachen met de grap van haar schepen. “Het gedrag van schepen De Dobbeleer is beneden de waardigheid van een N-VA-mandataris én het schepenambt”, zo staat te lezen in een persbericht van het partijbestuur.

Dat vraagt ook aan de schepen om “zich te bezinnen”. Volgens burgemeester Segers ziet de betrokken schepen in dat hij in de fout is gegaan en excuseert hij zich daar ook voor. De partijtop wacht voorlopig af: “Vooraleer verdere stappen te ondernemen, zal afgewacht worden hoe de betrokken schepen zijn fout wil rechtzetten”. (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content