N-VA-politici betreuren ‘politieke aanval’ op Vlaamse regering

Dirk Van Melkebeke © Belga

Een van de machtigste topambtenaren binnen de Vlaamse overheid stopt ermee uit onvrede met het gevoerde besparingsbeleid. Bourgeois en Muyters betreuren zijn ‘politieke aanval’.

Minister-president Geert Bourgeois en minister van Economie en Werk Philippe Muyters betreuren dat afscheidnemend topambtenaar Dirk Van Melkebeke de Vlaamse regering “politiek aanvalt”. De Vlaamse overheid kan wel degelijk nog belangrijke besparingen op personeel doorvoeren zonder verlies aan kwaliteit, klinkt het.

Dit is niet meer ernstig

Van Melkebeke, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), zei in De Standaard dat hij in december vroeger dan voorzien in pensioen gaat omdat hij zich niet langer kan verzoenen met de besparingen in de Vlaamse administraties. “Ik zou tegen het einde van de legislatuur 20 procent moeten besparen op de personeelskosten”, zegt Van Melkebeke. “Ik vind dat niet meer ernstig. We slanken de administratie af tot op een niveau dat ze haar werk niet meer kan doen”. Van Melkebeke waarschuwt dat er nu al consultants moeten worden ingehuurd om decreten voor te bereiden. “Daar wil ik niet aan meewerken”.

De topambtenaar van SP.A-signatuur liet ook verstaan dat zijn politieke achtergrond hem parten speelde na het aantreden van de coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V onder leiding van Bourgeois. “Er kwam een cultuur van wantrouwen. De verstandhouding met mijn minister Muyters (N-VA) was steeds correct, maar elders werd ik buiten bepaalde besprekingen gehouden. Dat doet pijn. Ik heb mijn beroepseer.”

Nog meer besparingen

In een reactie stellen Bourgeois en Muyters dat de regering niet heeft aangestuurd op het vertrek van Van Melkebeke. “De suggestie dat de regering het hem, omwille van zijn politiek verleden, moeilijk zou gemaakt hebben, mist elke grond”, zo stellen ze. De N-VA’ers betreuren dat de ambtenaar zijn spreekrecht gebruikt om “in de pers de Vlaamse regering politiek aan te vallen”.

Bourgeois en Muyters zijn er naar eigen zeggen van overtuigd dat de Vlaamse overheid “door focus op kerntaken en een meer efficiënte werking nog belangrijke besparingen op personeel en een afbouw van het aantal ambtenaren kan doorvoeren zonder verlies aan kwaliteit”. Ze zijn “verwonderd” dat Van Melkebeke stelt dat de besparingen de dienstverlening in het gedrang kunnen brengen. “Als lid van het voorzitterscollege heeft Van Melkebeke zich begin dit jaar nog mee geëngageerd om die besparingen door te voeren. Als voorzitter van het beleidsdomein EWI heeft hij meegeschreven aan het kerntakenplan voor dat beleidsdomein, waarin bepaald wordt welke activiteiten de volgende jaren versterkt, afgebouwd en geoptimaliseerd zullen worden”, aldus Bourgeois en Muyters.

Cultuur van wantrouwen

Van Melkebeke was decennialang kabinetschef voor verschillende SP.A-ministers, onder wie Frank Vandenbroucke. In 2010 werd hij de topman van het cruciale departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Met Van Melkebeke verdwijnt de laatste topambtenaar van rode signatuur uit het voorzitterscollege, het centrale overlegorgaan tussen regering en administratie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content