N-VA pakt voor het eerst uit met veel BV’s bij verkiezingen

© Belga

Bij de komende gemeente- en provincieraadsverkiezingen staan een hele reeks BV’s op de lijsten. Voor het eerst kiezen opvallend veel onder hen voor N-VA. Ook Open VLD, SP.A en CD&V pakken uit met tal van BV’s.

Op de foto vlnr.: Phaedra Hoste (Open VLD Antwerpen), Ulla Werbrouck (Samen voor Lendelede, Lendelede), Walter Grootaers (Open VLD Lier), Marck Vanlombeek (CD&V Zaventem), Anja Smolders (CD&V Duffel), Tom Steels (SP.A-Groen Sint-Niklaas), Jo De Clerq (SP.A Herent).

Vijf acteurs van Witse doen gooi naar mandaat in gemeentepolitiekOpmerkelijk fenomeen bij de gemeenteraadsverkiezingen is de cast van fictiereeks ‘Witse’, die liefst vijf aspirant-politici aflevert.

Dirk Tuypens, hoofdcommissaris Peter Wijtinckx in de reeks, is al langer politiek actief en staat in oktober op de lijst van PvdA in Mechelen. Hij neemt het in die stad op tegen Tine Van den Brande (onafhankelijk, SP.A), die tot 2005 te zien was in Witse. In Gent staat Daan Hugaert (Van Deun) als onafhankelijke op de lijst SP.A-Groen en in Sint-Niklaas staat Viv Van Dingenen op de lijst SOS 2012. Els Olaerts ten slotte komt op voor EOS Willebroek.

Andere acteurs bij de verkiezingen in oktober zijn Marijn Devalck (Brakel, Open VLD), Guy Van Sande (Edegem, N-VA), Jaak Van Assche (Bonheiden, N-VA), Mieke Bouve en Marijke Pinoy (beiden Gent, Groen). Walter De Donder, bekend van kinderprogramma’s als ‘Samson’ en ‘Kabouter Plop’, is burgemeester in Affligem en trekt volgende maand opnieuw de Lijst van de Burgemeester.

In Heist-op-den-Berg staat Ivo Pauwels, bekend van ‘Nonkel Jef’ op de lijst Groot Heist Anders. Christophe Stienlet van ‘Schuif Af’ komt in Mechelen op voor VLD-groen-m+, Luc Springhuel van ‘Familie’ in Mechelen voor N-VA en René Verreth uit ‘De Collega’s’ in Lier voor CD&V.

Naast alle acteurs ook twee bekende regisseurs op de lijsten: Robbe De Hert steunt de linkse partij Rood! in Antwerpen en Frank Van Laecken staat op de Open VLD-lijst in Berlare.

Ook sportlui dingen naar de gunst van de kiezer

Ook de sportwereld laat zich niet onbetuigd bij de gemeenteraadsverkiezingen, al gaat het voornamelijk om sportlui die hun carrière al hebben beëindigd. De bekendste zijn Ulla Werbrouck (Lendelede, Samen Voor Lendelede), Tom Steels (Sint-Niklaas, SP.A-Groen), Kevin Van Impe (Erpe Mere, Open VLD) en Filip Meirhaeghe (Maarkedal, Open VLD). In Hasselt is keeper Stijn Stijnen kandidaat voor Helemaal Hasselt, de stadslijst van de SP.A van burgemeester Hilde Claes.

Doen eveneens een gooi: Olivier De Cock (Brugge, Open VLD), Veerle Dejaeghere (Ardooie, SamenPlus), Freddy Demeulenaere (Brugge, Open VLD), Jan Moons (Heist-op-den-Berg, N-VA), Frederique Neys (Kortenberg, Open VLD), Kevin Seeldraeyers (Maldegem, CD&V), Anja Smolders (Duffel, CD&V), Sandra Stals (Koksijde, Impuls) en Dany Verlinden (Koksijde, Open VLD).

Jasmine Vangrieken, voormalig zwemster en partner van wielrenner Johan Vansummeren, zetelt in de gemeenteraad van Lommel voor SP.A. Bij de komende verkiezingen staat ze op de lijst voor de gemeenteraad en die voor de provincieraad. Sportjournalist en tv-figuur Carl Huybrechts staat op de N-VA-lijst in Brasschaat.

Ook twee managers uit sportmiddens op de lijsten: Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, komt op voor vld-groen-m+ en Herman Wijnants, manager van voetbalclub KVC Westerlo, staat op de N-VA-lijst in de gemeente van zijn ploeg.

Muzikanten vooral kandidaat op lijsten van linkse partijen

Bekende muzikanten kiezen opvallend vaak voor de linkse partijen. Serge Feys, toetsenist van Arno, en Patrick Riguelle, zanger van onder meer De Laatste Showband, komen op voor SP.A, in respectievelijk Oostende en Mechelen. Jo De Clercq (Jo met de Banjo) kiest voor dezelfde partij in Herent. Geert Noppe, pianist van Yevgueni, staat in Beveren op kartellijst SP.A-Groen en Tom Kestens, frontman van Lalalover, komt op voor Groen in Mechelen. Axana Ceulemans, voormalige zangeres van Def Dames Dope en de jongste jaren actief als choreografe, trekt de N-VA-lijst in Herentals. Kreuner Walter Grootaers ten slotte steunt Open VLD in Lier.

Tot slot nog enkele bv’s in brede zin: Phaedra Hoste (Anwerpen, Open VLD), Eddy Baelemans (Antwerpen, Open Vld), Stéphanie Meire (Jabbeke, Open VLD), Mark Demesmaeker (Halle, N-VA), Marc Van Damme (Turnhout, N-VA), Mark Vanlombeek (Zaventem, CD&V), Piet Vanthemsche (Lennik, CD&V), Flor Koninckx (Diest, SP.A), Wendy Bosmans (Meeuwen-Gruitrode, CD&V) en Vic Van Aelst (Antwerpen, N-VA). (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content