N-VA pakt taalproblemen bij buitenlandse artsen aan

© Belga

De vestiging van buitenlandse zorgverstrekkers in Vlaanderen en Wallonië zal voor steeds grotere taalproblemen zorgen, vreest N-VA.

De N-VA wil dat de kennis van de taal van het taalgebied waar men werkt, wordt ingevoerd als Voorwaarde om een beroep in de zorgsector te mogen uitvoeren. Dat stellen Kamerlid Ben Weyts en senator Louis Ide naar aanleiding van het incident in het Koningin Fabiola-ziekenhuis waar een baby met hoge koorts naar huis werd gestuurd. De behandelde arts sprak geen Nederlands en nauwelijks Frans.

In de Kamer heeft Ben Weyts een wetsvoorstel ingediend dat voorziet in een invoering van de kennis van de taal van het taalgebied waar men werkt als beroepsuitoefeningvoorwaarde.

Zonder aantoonbare kennis van het Nederlands kan men dan niet als arts werken in Vlaanderen. In Wallonië moet de arts Frans kennen en in Brussel beide landstalen.

Klacht
Het incident in het Koningin Fabiola-ziekenhuis deed zich voor in de nacht van 29 op 30 januari. Een spoedarts stuurde een tien maanden oude baby die 41,5 graden koorts had, zonder meer naar huis. De arts, die geen Nederlands en gebrekkig Frans sprak, beweerde niets aan het kind te merken en stelde alleen een bloedonderzoek voor.

Een ander ziekenhuis stelde een zware keelontsteking en een oorontsteking vast. Daar werd de juiste medicatie voorgeschreven en twee dagen later was de baby genezen.

De moeder van het kind heeft een klacht ingediend bij de directie van het Koningin Fabiola-ziekenhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content