N-VA lijkt stemmen te winnen met forse houding in terreurdebat

© Reuters

N-VA lijkt aanhang te winnen met de forse houding die de partij de jongste weken aannam in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Twee peilingen, één kort voor en één een week na de politieacties in Verviers en de aangekondigde terreurmaatregelen, tonen alvast een significant verschil in kiesintenties.

Ipsos peilde begin januari naar de kiesintenties bij 1.035 Vlamingen, 565 Brusselaars en 1.042 Walen. Met 27,8 procent verloor N-VA in die eerste peiling opvallend veel ten opzichte van de verkiezingen van 25 mei 2014, toen ze nog goed was voor 32,4 procent (-4,6). Ook coalitiepartner Open VLD verloor een dik procentpunt, CD&V won licht. Oppositiepartijen SP.A, Groen, Vlaams Belang en PVDA gingen erop vooruit, weliswaar binnen de foutenmarge van 3,1 procent.

Na de politieacties, die in Verviers het leven kostten aan twee vermoedelijke terroristen, was echter sprake van een nieuwe situatie. Ipsos en Vtm Nieuws besloten een tweede peiling te doen. Ook Het Laatste Nieuws, RTL TVi en Le Soir deden mee aan de peilingen.

Plots bleek N-VA opnieuw nipt boven dertig procent uit te komen (30,2%), terwijl ook Open VLD en Vlaams Belang licht stegen. Centrumpartij CD&V (-1,2 tot 17,1%) en de linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA moesten wat inleveren ten opzichte van de peiling eerder in de maand. Belangrijke kanttekening is wel dat het verschil telkens binnen de theoretische foutenmarge bleef.

Niettemin is de stijging voor N-VA wel degelijk significant, aldus eindredacteur Tom Dams van Neiuws. Het verschil ten opzichte van de verkiezingen was bij de eerste peiling immers groter dan de foutenmarge en bij de tweede niet meer. ‘Ipsos heeft ons bevestigd dat het dus om een significante wijziging gaat.’ Of die ook effectief te wijten is aan de opstelling in het terreurdebat, is uiteraard niet met zekerheid te zeggen.

In de nieuwe peiling scoren de drie meerderheidspartijen wel nog steeds lager dan bij de verkiezingen. N-VA komt op 30,2 procent (ipv 32,4%), CD&V op 17,1 procent (ipv 18,6%) en Open VLD op 14,9 procent (ipv 15,5%). Bij de oppositie winnen vooral Vlaams Belang (+1,8 tot 7,6%) en Groen (+1,6 tot 10,2%). Bij PVDA (+0,8 tot 3,6%) en SP.A (+0,7 tot 14,7%) blijft de groei beperkter.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content