N-VA is rijker dan PS

© belga

Niet alleen electoraal groeit de N-VA, ook financieel is de partij een zwaargewicht geworden. De partij boekte vorig jaar 2,4 miljoen euro winst. Vlaams Belang en Open VLD konden in 2012 de kosten niet dekken en staan in het rood.

N-VA boekte vorig jaar 2,4 miljoen euro winst. Vlaams Belang en Open VLD konden in 2012 de kosten niet dekken.

Politieke partijen zijn bijna volledig afhankelijk van overheidsdotaties, daarom moeten ze elk jaar financiële verantwoording afleggen aan het parlement. Uit het laatste rapport blijkt dat de N-VA in 2012 veruit het beste resultaat boekte en intussen een eigen vermogen heeft opgebouwd van bijna elf miljoen euro, schrijft De Standaard. De partij is zo zelf iets rijker geworden dan de PS.

Gekeken naar het balanstotaal, wordt de N-VA nog voorbijgestoken door SP.A. De socialisten hebben een balanstotaal van 15,3 miljoen euro, de N-VA van 14,3 miljoen. De derde plaats is voor CD&V, met een totaal van 13,2 miljoen euro. Dat de partij van Bart De Wever steeds rijker wordt, is een logisch gevolg van de winst bij de federale verkiezingen van 2010. N-VA werd de grootste Vlaamse partij en ontving dus een pak overheidsgeld. Partijen die electoraal verlies boekten, zoals Vlaams Belang en Open VLD, zien hun inkomsten dalen. De liberalen boekten in 2012 een verlies van iets meer dan 600.000 euro.

Dotaties verlagen

Toch wil N-VA dat bij de staatshervorming ook de financiële dotaties aan politieke partijen worden verlaagd. In Vlaanderen krijgen de partijen in totaal bijna veertig miljoen euro om hun werking te bekostigen. Daarmee betalen ze personeel en gebouwen, maar ook verkiezingscampagnes. De N-VA vindt dat bedrag te hoog.

“Ik denk dat we het met minder zouden kunnen doen, zeker in deze tijden”, zegt Ben Weyts, de ondervoorzitter van N-VA. “Er is nu een opportuniteit die zich aandient, namelijk de hervorming van de senaat. Ik denk dat we kunnen werken aan een vermindering van de financiering via de provinciale kanalen en via de senaat.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content