N-VA: ‘Inschrijvingsgelden boven 1.000 euro zullen we niet toelaten’

© Belga

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele reageert op de kritiek over de mogelijke verhoging van de studiekosten in het hoger onderwijs. ‘Inschrijvingsgelden boven de 1.000 euro zullen we niet aanvaarden.’

Sinds de publicatie van het regeerakkoord is er discussie ontstaan over de mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs, met als doel het verlies aan dotaties te compenseren. De Vlaamse regering is namelijk van plan 5 procent te snoeien op de werkingsmiddelen van de hogescholen en universiteiten.

In de onderwijswereld wordt gezegd dat dit het inschrijvingsgeld met 400 tot 600 euro kan doen verhogen – bijna een verdubbeling van de huidige bedragen. De Vlaamse Vereniging van Studenten voerde zaterdag nog actie tegen de geplande verhoging van dat inschrijvingsgeld. En ook oppositiepartij SP.A noemde de verhoging onaanvaardbaar.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele heeft nu gereageerd op de ongerustheid en kritiek. ‘Laat het duidelijk zijn. Deze meerderheid, en zeker mijn fractie, zal niet aanvaarden dat de democratische toegang tot het hoger onderwijs wordt beperkt. De cijfers van boven de 1.000 euro die worden geciteerd in de kranten, zullen niet toegelaten worden’, zij hij tijdens het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement. Diependaele waarschuwde ook om ‘niet af te gaan op roddels, geruchten en halve waarheden.’ (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content