N-VA gaat door het dak

© Belga

Als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de N-VA verder groeien tot 38,4 procent. De partij zou daarmee bijna zo groot worden als CD&V, Open VLD en SP.A samen.

Dat blijkt uit een peiling van vtm, De Morgen, RTL en Le Soir, uitgevoerd door het bureau Ipsos tussen 2 en 7 maart. De peiling werd afgenomen bij 2.380 mensen. De foutenmarge bedraagt 3,4 procent voor Vlaanderen, 3,4 procent voor Wallonië en 4,3 procent in Brussel.

N-VA blijft groeien
De N-VA zou vandaag maar liefst 10 procent winnen tegenover de verkiezingen van juni 2010, en 3,3 procent ten opzichte van de vorige peiling in december. N-VA komt uit op 38,4 procent. Daarmee zou het bijna even groot zijn als de drie regeringspartijen samen, die amper 39 procent bijeenharken. In juni 2010 konden de drie traditionele families nog 46,4 procent van de kiezers achter zich scharen. December 2011 stond nog 42,3 procent achter hen. De regering Di Rupo kan dus niet overtuigen.

Liberalen grootste verliezers

De partij van Bart De Wever snoept vooral kiezers af bij de liberalen, de grootste verliezer aan Vlaamse zijde. Open VLD verliest 3,9 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen en 3,0 procent ten opzichte van de vorige peiling, en strandt op 10,0 procent.

Verlies is er ook voor de socialisten, die op 13,3 procent uitkomen (-1,6 procent tegenover de vorige verkiezingen en -1,6 procent tegenover de vorige peiling).

CD&V maakt met 15,7 procent het resultaat van de vorige peiling (14,4 procent) ietwat goed, maar blijft onder haar resultaat van de vorige verkiezingen (17,6 procent) steken. Vlaams Belang belandt onder de kaap van de 10 procent (9,9 procent), na scores van 12,6 procent bij de vorige verkiezingen en 11,1 procent bij de vorige peiling.

Groen gaat vooruit
Beter nieuws voor Groen, dat een score zou halen van 8,1 procent (tegenover 7,0 procent bij vorige verkiezingen en 5,7 procent bij vorige peiling). Lijst Dedecker zou vandaag nog 1,4 procent halen, na 3,8 procent bij de vorige verkiezingen en 3,1 procent bij de vorige peiling.

Poppoll

De populairste politici in Vlaanderen zijn Bart De Wever (61 procent), Kris Peeters (59 procent), Elio Di Rupo (57 procent), Johan Vande Lanotte (53 procent) en Hilde Crevits (47 procent).

Groeimarge

Er werd ook gepeild naar de groeimarge van de partijen. Dat wordt berekend door de respondenten te vragen voor welke partijen ze ook nog zouden stemmen. De SP.A heeft aan Vlaamse zijde het meeste potentieel.

48 procent van de N-VA’ers ziet zich enkel voor N-VA stemmen, 16 procent vindt het Vlaams Belang een alternatief, 15 Open VLD. Bij CD&V kunnen ze rekenen op een harde kern van 26 procent. Andere opties zijn SP.A (21 procent), Open VLD (17 procent) en Groen (13 procent). Opmerkelijk bij SP.A, dat een harde kern van zo’n 25 procent heeft, is dat 5 procent ook wel op het Vlaams Belang zou stemmen.

Open VLD heeft een grote trouwe aanhang: 46 procent. Tweede keuze is verrassend de SP.A (18 procent), voor N-VA (16 procent).

PS incasseert klappen

Aan de andere kant van de taalgrens is het de PS van premier Elio Di Rupo die klappen incasseert. De partij belandt er op 32,2 procent, na een score van 37,6 procent bij de vorige verkiezingen en de vorige peiling. CdH zou 13,6 procent halen (14,6 procent bij vorige verkiezingen en 14,2 procent bij vorige peiling), MR 21,1 procent (22,2 procent bij vorige verkiezingen samen met FDF en 17,6 procent bij vorige peiling).

De Franstalige regeringspartijen halen nog 66,9 procent. Ook een daling ten opzichte van de vorige peiling (69,4 procent) en de vorige verkiezing (74,4 procent).

Ecolo wint terrein tot 13,7 procent (12,3 procent bij vorige verkiezingen en 11,5 procent bij vorige peiling). Het FDF van Olivier Maingain blijft steken op een schamele 1,6 procent. In Wallonië krijgen ze dus geen voet aan de grond.

Front National verviervoudigt

De grote winnaar aan Franstalige kant is het extreemrechtse Front National, dat naar 5,9 procent groeit. Een verviervoudiging.

Liberale familie zegeviert in Brussel
Ook in Brussel zou de PS vandaag terrein verliezen: -1,7 procent tegenover de vorige verkiezingen en -0,9 procent tegenover de vorige peiling. De partij haalt er nu 25,6 procent. De MR verliest er 5,6 procent tegenover de vorige verkiezingen (toen het nog samen met FDF opkwam) maar haalt er 4 procent meer dan in december en strandt op 21 procent. FDF gaat licht vooruit en haalt in de hoofdstad 8,8 procent. Daarmee is de liberale familie in Brussel groter dan de PS. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content