N-VA gaat achteruit, maar blijft de grootste

Ongeveer een jaar voor de ‘Moeder aller Verkiezingen’ moet de N-VA enkele procenten prijsgeven. De Vlaams-nationalisten blijven wel de grootste van Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuwe politieke peiling.

In een nieuwe politieke peiling van De Standaard en de VRT haalt N-VA 32,1 procent. Dat is een minder astronomische score dan de vorige DS/VRT-peiling in september 2012 toen de partij een historisch 36,3 procent haalde.

In vergelijking met de federale verkiezingen in 2010 boekt de N-VA wel nog steeds een winst van 3,9 procent en blijft de partij afgetekend de grootste partij van Vlaanderen.

Historisch dieptepunt voor Open VLD
CD&V blijft met 17,4 procent de tweede partij van Vlaanderen, de SP.A met 14,7 procent de derde. De liberalen verliezen 3,9 procent in vergelijking met de verkiezingen in 2010 en komen uit op 10,1 procent, een historisch dieptepunt.

Ook Vlaams Belang behoort opnieuw tot het verliezende kamp. De partij verliest 2 procent ten opzichte van hun verkiezingsresultaat in 2010 en haalt in deze peiling 10,6 procent.

Winst voor Groen, LDD zo goed als dood

Groen boekt een winst van 2,4 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2010 en komt uit op 9,5 procent. V

oor de eerste keer werd ook gepeild naar de intentie om op PVDA+ te stemmen. De extreemlinkse partij van Peter Mertens haalde in deze peiling 2,5 procent. De partij is daarbij groter dan LDD die met 0,4 procent zo goed als dood lijkt. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content