N-VA: ‘Franstaligen gijzelen Vlaamse economie met njet tegen CETA’

Rudy Demotte (PS), minister-president van de Fédération Wallonie-Bruxelles © Belga

Na het Waalse en het Brusselse parlement geeft ook het parlement van de Franse Gemeenschap geen groen licht voor het Europese vrijhandelsakkoord met Canada (CETA) af. Daarmee is Franstalig België verenigd in haar verzet tegen CETA. N-VA spreekt van een ‘gijzeling’ van Vlaanderen, dat belangrijke handelsrelaties met Canada onderhoudt.

‘Terwijl over heel Europa de politieke rangen worden gesloten en iedereen het nut van CETA lijkt te beseffen, brengen de Waalse en Brusselse regering met hun houding het hele akkoord in gevaar’, zegt N-VA-Kamerlid Peter Luykx.

‘Met hun halsstarrigheid gijzelen Wallonië en Brussel Vlaamse jobs en onze geloofwaardigheid in Europa. Het niet-ratificeren van dit akkoord in België is een bedreiging voor de Vlaamse economie en welvaart’, waarschuwt Luykx.

Enige

Door het njet van de Franstaligen dreigt België de enige EU-lidstaat te worden die geen groen licht geeft voor de ondertekening van CETA. De ministers bevoegd voor Handel komen op 18 oktober in Luxemburg bijeen. Bedoeling is dat de lidstaten het licht op groen zetten voor de ondertekening van het verdrag op 27 oktober tijdens een Europees-Canadese top in Brussel. Zonder Belgisch akkoord lijkt CETA begraven.

In Wallonië leeft vooral de vrees dat CETA als koevoet zou kunnen dienen om TTIP te ratificeren, het veel grotere handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Volgens Luykx is dat grotere trans-Atlantische handelsverdrag TTIP zowel economisch als geopolitiek belangrijk voor de Europese Unie: ‘De Europese Commissie verwacht alleen al voor de EU een groei van 120 miljard euro per jaar’.

Lees ook: ‘Franstalige liberalen noemen Wallonië “het stoute jongetje” van Europa’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content