N-VA en CD&V scoren bij 16-jarigen

© Belga
Trui Engels Journalist Knack.be

Een meerderheid van de 16-jarigen zou op N-VA of CD&V stemmen indien ze stemrecht zouden hebben.

Dat blijkt uit een grootschalige studie van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven dat in Gazet van Antwerpen verscheen.

N-VA zou de keuze zijn van 31,51 procent van de jongens en 25,08 procent van de meisjes. CD&V scoort met 28,42 procent iets beter bij de 16-jarige meisjes, maar strandt bij de jongens op 22,6 procent.

Volgens de onderzoekers valt het succes van beide partijen bij de 16-jarigen onder meer te verklaren door boegbeelden Bart De Wever en Kris Peeters en de invloed van hun ouders.

Ook sociale attitudes zijn rechts

Opvallend is voorts dat SP.A en Open VLD slechts acht procent van de jongeren weet te charmeren. Groen (13 pct bij jongens en 20 pct bij de meisjes) en Vlaams Belang (13 pct bij de jongens en 8 pct bij de meisjes) scoren beter.

De onderzoekers bevroegen tussen februari en juni van dit jaar bijna 3.300 Vlaamse 16-jarigen uit meer dan zestig scholen. Volgens het onderzoek stemmen jongeren niet enkel rechts, maar zijn hun sociale attitudes dat ook. Dat blijkt onder meer uit hun houding ten opzichte van criminaliteit en werkloosheidsuitkeringen.

Anderzijds stellen de vorsers wel vast dat de 16-jarigen ook veel belang hechten aan gelijkheid en solidariteit. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content