N-VA, CD&V en Vlaams Belang tillen abortuswet over zomer

Peter De Roover (N-VA) en Servais Verherstraeten (CD&V) in 2018 © Belga

De versoepeling van de abortuswet zal niet voor het zomerreces worden goedgekeurd. Zoals verwacht steunden voldoende tegenstanders van de wet (N-VA, CD&V en Vlaams Belang) de vraag om een advies van de Raad van State te vragen over een amendement, zodat de verdere behandeling van de tekst is geschorst.

Het parlement sluit volgende week de deuren. Het voorstel kan niet meer voor de zomer worden gestemd.

Het is al de vierde keer dat een advies aan de Raad van State wordt gevraagd.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten liet evenwel verstaan dat er geen vijfde keer komt na de zomer. Voor hem moet er de komende maanden gezocht worden naar een consensus in het dossier, maar met of zonder consensus zal het debat wat hem betreft in september ten gronde gevoerd worden.

Formatie gered?

Door het uitstel kunnen de onderhandelaars voor een nieuwe regering verder proberen een coalitie op de been te brengen, zonder dat de stemming over abortus roet in het eten zou gooien. Zoals bekend proberen voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) de huidige coalitie uit te breiden met N-VA, SP.A en CDH. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte vorig weekend evenwel duidelijk dat verdere onderhandelingen onmogelijk zouden zijn mocht de versoepeling van de abortuswet groen licht krijgen.

Vlaams Belang trekt vraag om belangenconflict in

Nu de mogelijke versoepeling van de abortuswetgeving in de Kamer over het zomerreces is getild, heeft Vlaams Belang zijn vraag voor het inroepen van een belangenconflict vanuit het Vlaams Parlement ingetrokken. Vlaams Belang wilde via zo’n belangenconflict proberen om het dossier op federaal niveau on hold te zetten. Maar nu er nieuwe amendementen zijn ingediend en het gevoelige dossier zal ‘overzomeren’ hoopt Vlaams Belang volgens fractieleider Chris Janssens dat ‘de rede zal zegevieren’. ‘Daarom halen we ons verzoek voorlopig van de agenda’, aldus Janssens.

Partner Content