N-VA betreurt afwijzing elektronische handtekening koning Filip

© Reuters

De toekomstige koning mag Franstalige wetten ondertekenen met Philippe en Nederlandstalige met Filip. Het amendement om de koning elektronisch te laten tekenen werd, tot ongenoegen van N-VA, weggestemd.

De Kamercommissie Justitie heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat de toekomstige koning toelaat de Franstalige wetten te tekenen met Philippe en de Nederlandstalige met Filip.

N-VA wou de nieuwe vorst toelaten elektronisch te tekenen, wat zou vermijden dat wetten met koeriervluchten naar vakantiebestemmingen moeten worden gevlogen, maar dat amendement werd weggestemd.

Om de aanpassing tijdig door het parlement te krijgen was een spoedbehandeling nodig. Koning Albert II heeft immers dezelfde naam in beide landsdelen, maar de kroonprins niet.

Eenmaal de wet ook door de plenaire vergadering is goedgekeurd, mag de nieuwe vorst zowel met Philippe als met Filip tekenen, hoewel zijn geboorteakte enkel Philippe vermeld.

Koning reist documenten achterna

N-VA stelde een amendement op het wetsontwerp voor dat de vorst zou toelaten wetten elektronisch te ondertekenen. “Vorig jaar werd 60.000 euro uitgegeven om de koning met documenten achterna te reizen, onder meer naar Frankrijk, Italië en Kroatië. Dat zou kunnen worden vermeden met een elektronische handtekening”, lichtte Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) het amendement van Theo Francken toe.

“Wij onderzoeken inderdaad de mogelijkheid van een elektronische handtekening, maar laat ons dat niet gauw-gauw invoeren”, zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). “Laat ons zorgen dat we eerst juridische zekerheid hebben, onder meer rond het zegel dat op wetten moet worden aangebracht en de archivering.”

Het amendement werd niet aangenomen. “Enorm spijtig dat deze kans om te besparen niet wordt gegrepen”, vond Van Vaerenbergh. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content