Opinie

Rik Van Cauwelaert

Muyters kan blijven zolang Peeters hem steunt

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Drie vragen over Muyters’ Mailgate aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. ‘De politiek is geen omgeving voor een gevoelige mens als Philippe Muyters.’

Is de positie van Philippe Muyters nog houdbaar?

Rik Van Cauwelaert: De positie van Philippe Muyters is houdbaar zolang Kris Peeters achter hem blijft staan. Vermits dat het geval is, kan Muyters blijven. Hij krijgt ook de steun van de rest van de Vlaamse regering. Het verhaal zou anders zijn als bijvoorbeeld de socialisten eisen dat hij opstapt. Dan valt de regering. In dat scenario zouden eventueel de liberalen kunnen inbreken in de Vlaamse regering, maar dan moet er opnieuw onderhandeld worden en moet er een nieuw regeerakkoord komen. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.

Ik heb de indruk dat Kris Peeters achter Muyters blijft staan, zolang het bij dit soort stommiteiten blijft.

Hoe zwaar moeten we tillen aan iets wat in een mail is geschreven?

Rik Van Cauwelaert: Dit is in ieder geval een zeer bizar incident. Wie heeft die mail geschreven en wie heeft hem gelekt? Wellicht is het antwoord op beide vragen een kabinetsmedewerker. Ook bij de vorige incidenten met blundermails van politici – Frank Vandenbroucke, Ingrid Lieten, Caroline Gennez – was er telkens gelekt van binnenuit.

Het lijkt erop dat ministers die zelf nooit in het parlement hebben gezeten, meer blunderen dan anderen.

Rik Van Cauwelaert: Bij zijn aantreden als minister schreef Knack al dat Philippe Muyters weinig kans op slagen had. Dat is ons toen door velen niet in dank afgenomen. Mensen als Muyters komen zonder ervaring in een politieke werkomgeving terecht waar ze zwaar onder de loupe worden genomen door zowel de media als het parlement. Elke blunder wordt genadeloos afgestraft. Voor een gevoelige man als Muyters is het heel moeilijk om in dergelijke omgeving te functioneren. In de politiek moet je een hart van steen hebben, dat heeft Muyters niet.

Partner Content