Multinationals spreken dreigende taal voor Di Rupo

De miljarden die België met de notionele intrestaftrek heeft aangetrokken, kunnen even snel weer wegvloeien. De Belgische overheid speelt gevaarlijk spel, waarschuwen enkele multinationals.

Dat meldt De Tijd. “Geldstromen, maar ook bepaalde activiteiten en de daarmee verbonden jobs, zijn heel mobiel”, stellen ex-Janssen Pharmaceutica-topman Ajit Shetty en BASF-topman Wouter De Geest in een persmededeling van het MCB Forum. Dat is het Forum van Multinationale Ondernemingen in België, waarvan Shetty voorzitter is en De Geest ondervoorzitter.

Boude bewering

Als België niet snel werk maakt van fiscale zekerheid en meer competitiviteit dreigt dat zware gevolgen te hebben. Volgens De Tijd is dat een opvallend dreigement, want enkele maanden geleden vleide datzelfde MCB Forum nog dat België best “aantrekkelijk” was voor investeringen.

De reden voor de verandering van toon is de recente hetze rond de notionele intrestaftrek en de plannen voor een financiële transactietaks, stellen De Geest en Shetty.

“Beweren dat de afschaffing van de notionele intrestaftrek tienduizenden banen zal scheppen is een boude bewering die realiteitszin mist. Meer belasting willen heffen zal net minder opbrengen omdat de belastbare basis uit België zal verdwijnen.”

Verdachtmakingen

De Geest en Shetty prijzen tegelijk de inspanningen van de deelstaatregeringen en van de vorige federale regeringen. “Zij hebben zich uitgesloofd om internationale investeerders aan te trekken en ons imago op te krikken. We nemen het niet dat deze inspanningen ongedaan worden gemaakt door allerlei ongegronde verdachtmakingen aan het adres van multinationale ondernemingen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content