Mugabe viert verjaardag met extravagant feestje en olifant op het menu

Robert Mugabe op zijn verjaardagsfeest in 2009 © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Hoewel zijn land wordt geteisterd door ondervoeding en een hoge werkloosheid, wil de Zimbabwaanse president Mugabe 1 miljoen dollar aan zijn verjaardagsfeest spenderen.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe viert op 21 februari zijn 91e verjaardag. Een week later wordt dat gevierd met een groot feest op een luxueus golfterrein nabij de Victoriawatervallen met naar schatting 20.000 gasten die onder meer olifantenvlees voorgeschoteld zullen krijgen.

De Zimbabwaanse oppositie noemt het feestje ‘obsceen’ en ’totaal onaanvaardbaar’ in een land waarvan de Verenigde Naties zeggen dat één op de drie kinderen honger lijdt. Het gemiddelde inkomen per hoofd lag in Zimbabwe in 2013 op 600 dollar. Daarmee staat Zimbabwe op de 227e plaats in de wereld, net voor de Democratische Republiek Congo.

Maar de partij van Mugabe (Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie) onderstreept dat aan de staatskas niet geraakt wordt. Het geld voor het feest wordt ingezameld via de ’21e februari-beweging’, opgericht in 1986 om fondsen op te halen om elk jaar Mugabes verjaardag te kunnen vieren. De organisatie hoopt dat de Zimbabwanen dit jaar 1 miljoen dollar zullen doneren.

Mysterieuze bloedtransfusie

Oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) roept op om het feestje aft e schaffen en het ingezamelde geld aan ziekenhuizen en scholen te geven. ‘Het wordt tijd dat het Mugabe-regime wat respect en empathie voor het leed van de Zimbabwanen toont’, zegt MDC-woordvoerder Obert Chaurura Gutu in The Guardian.

Mugabe, de oudste staatsleider ter wereld, sukkelt op zijn 91e steeds meer met zijn gezondheid en valt al eens in slaap tijdens vergaderingen. Ondertussen reist hij al jaren naar Oost-Azië voor gezondheidsbehandelingen waaronder naar verluidt een mysterieuze bloedtransfusie. Hij denkt niet aan aftreden. Al sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe is Mugabe president van het land. Mocht Mugabe sterven, staat zijn veel jongere echtgenote Grace klaar om zijn functie over te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content