MR-fractieleider ziet coalitie zonder N-VA maar met PS en Défi

Benoit Piedboeuf

De MR blijft werken aan een meerderheidsregering. Dat benadrukte Kamerfractieleider Benoit Piedboeuf op Bel RTL. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een ‘coalitie met socialisten en DéFI, die kan rekenen op 77 zetels’.

Tot dusver werd onder meer gedacht over een Zweedse coalitie (N-VA, Open VLD, CD&V en MR), die aangevuld zou worden met cdH of SP.A.

De Zweedse optie telt 76 zetels, terwijl wat Piefdboeuf ‘coalitie 77’ noemt -met PS en zonder N-VA – er één meer telt. Het gaat om een formule die reeds in januari door DéFI-voorzitter François De Smet werd gelanceerd: socialisten, liberalen en groenen met DéFI of cdH. In tegenstelling tot de Zweedse optie, heeft ‘coalitie 77’ geen meerderheid aan Vlaamse kant. De Zweedse coalitie met cdH en SP.A telt dan weer slechts 19 Franstalige zetels.

‘Speelbal Vlaams Belang’

Vorige week hadden de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau en Paul Magnette een klassieke tripartite (socialisten, liberalen, CD&V en cdH) als enige werkbare piste naar voren geschoven, ook al beschikt ze niet over een meerderheid in het parlement. Maar de huidige regeringspartijen bedankten daar vriendelijk voor, waarna de partijvoorzitters van Open VLD, CD&V en MR een zoektocht startten naar een verruiming van hun eigen coalitie, die wel over een meerderheid in de Kamer moet beschikken.

‘Een klassieke tripartite is een minderheidsregering, die de speelbal van Vlaams Belang in het parlement zou zijn’, stelt Piedboeuf. ‘Er is niets aan te doen, een meerderheid is nodig.’

Partner Content